EUR: 321,25 Ft
CHF: 283,80 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Egyéb XVI.kerület

Szakszervezeti irodájából kampányol Nemes Gábor

Szép csendben Nemes Gábor DK-s képviselőjelölt politikai ambícióinak áldozatául eshet az általa vezetett Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A tagság ugyanis fogyatkozik, mert egyre többen azt látják: Nemes Gábor a szakszervezeti irodát kampányközponttá alakította, érdekvédelem helyett pedig sokkal inkább a parlamenti mandátum lebeg a szeme előtt.

Nemes Gábor és Gyurcsány Ferenc egy színpadon

– Én magam is ki fogok lépni az Egységes Közlekedési Szakszervezetből, mint azt megannyi társam tette, mert úgy látjuk: Nemes Gábornak egyre kevésbé fontos az érdekvédelem – panaszkodott lapunknak egy neve elhallgatását kérő buszvezető, aki azért döntött az anonimitás mellett, mert attól tart, hogy munkahelyén bajba kerülne a nyilatkozata miatt.


A férfi csalódott a vezetésben, s főként az elnökben, aki jelenleg a Kertváros és Zugló-Alsórákos választókerületében a DK színeiben indul a parlamenti mandátumért.
– Nap nap után látom, hogy a XVI. kerületi cinkotai buszgarázsban fenntartott iroda inkább hasonlít egy választási főhadiszállásra, mint szakszervezeti központra.

Gyurcsány nyomdokain a szakszervezeti elnök

Láthatóan nagy az összhang Nemes Gábor és az őt indító párt elnöke, Gyurcsány Ferenc között. A határon túli magyarokat rendszeresen leszóló, de az országot a migránsoktól védő határkerítést értelmetlennek tartó Gyurcsány éppen az elmúlt hetekben látogatta meg Nemes Gábor egyik rendezvényét a Kertvárosban. De a „szimpátia” oda-vissza működik, a jelölt internetes oldalán gyakorlatilag minden második képen ott virít a pártelnök.

Forrásunk állítja: Nemes munkaidejében a szakszervezet infrastruktúráját használja ügyintézésre – ami nem meglepő, hiszen a mandátumért folytatott harc aligha engedné, hogy valaki csak szigorúan a munka után emelje fel a telefont a választási küzdelem közepette.


– Láttam korábban, hogy olyan dolgozó, akinek a cég aznap azért biztosította az átlagos fizetését, hogy érdekvédelmi munkát végezzen, plakátokat ragasztott Nemes Gábornak – elégedetlenkedett a buszvezető. – Sajnos azt is tapasztaltuk, hogy az elnök az elmúlt években a saját embereit gyűjtötte maga köré a szakszervezeti posztokra.
Az anyagiak miatt is elégedetlen a tagság. A szakszervezet ugyanis az egyesek szerint alig létező szolgáltatások miatt nem kis összeget szed. Míg sok más helyen pár száz, esetleg 1-2 ezer forint a tagdíj, az EKSZ-nél ez a bruttó bér 1 százaléka – amit az eleve magas 0,8 százalékról emeltek fel. Vagyis havi 4-5 ezer forint is lehet tagonként, amivel a szakszervezethez évi 40 millió forint is befolyhat.
– Nem véletlen, hogy százas nagyságrendben fogyatkozott meg az elmúlt években a korábban mintegy ezerfős tagság létszáma – mondta az elégedetlen buszsofőr. – Pedig van igény az érdekképviseletre, hiszen a legtöbb kilépő más közlekedési szakszervezethez megy át – mint ahogy azt én is tervezem.

 

Feszültség a baloldalon

A Facebookon ment neki Nemes Gábor az Együtt jelöltjének, Vajda Zoltánnak. Nemes oldalán egy hölgy panaszkodott arról, hogy Vajda MSZP–Párbeszéd-logóval és Karácsony Gergely arcképével kampányol – pedig ezt nem tehetné meg, hiszen nincs együttműködési megállapodás az Együtt-tel. Mint Nemes Gábor válaszában fogalmazott: Vajdának hiába jelezték, hogy ez nem járja, az Együtt jelöltjét „ez cseppet sem zavarja”, „az ellenzék egységét rombolja”, illetve a „választók bizalmával él vissza”.

Kapcsolódó Cikkek