EUR: 322,67 Ft
CHF: 282,19 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Egyéb Tapolca

Szekérrel a múltba Hegyesden

Több mint kétszáz szekérrel eleveníti meg a múltat Kapócs Tibor. A hegyesdi férfi hosszú évek óta gyűjti a szekereket: tűzoltókocsit és halottszállítót is láthat az, aki ellátogat a házi múzeumába.

Fotó: Kapócs Tibor

– A régi tárgyak iránt érzett szerelem már gyerekkoromban elkezdődött. Akkor még minden mezőgazdasági munkához szekereket használtak, én is sokat utaztam rajtuk. Amikor bejöttek az autók, meg akartam menteni ezeket a szép járműveket – mesél gyűjtőszenvedélye hajnaláról a hatvanéves Kapócs Tibor.


A gyűjtemény híre gyorsan elterjedt, gyarapításában családtagok és barátok is segítettek. Ma már 52 szekér vár restaurálásra, 200 pedig kiállításra kész állapotban pompázik. Kis házi múzeumában egyelőre csak tizenötöt tud bemutatni, de ezeket is szívesen megcsodálja mindenki, aki arra jár. – Az idősek kiszállnak az autójukból, és bizony sokan közülük könnyes szemmel nézik a szekereket, mert feltörnek az emlékeik –  teszi hozzá.

Tibor két műhelyt is berendezett, hiszen nemcsak gyűjti, de néha készíti is a szekereket, bár eladásra nem kínálja egyiket sem. Gyűjteményének legrégebbi darabja az 1910-es évekből való, tehát több mint 100 éves. Legnagyobb álma, hogy egyszer az egész kollekciót bemutathassa az érdeklődőknek.

Kapcsolódó Cikkek