EUR: 331,26 Ft
CHF: 301,52 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Egyéb Baja

Szépséges színek, színes szépségek

Mindannyian vágyunk a színekre és a tavaszra így kezdte a Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesülete csoportos kiállításának megnyitóját Vass Zsuzsa, a szakmai szervezet elnöke. A társulásba tömörült alkotók évente előállnak csoportos tárlattal, ezúttal február végén a Turisztikai Központba várták mindazokat, akik úgy érezték, elég már a télből, és valami igazán színpompás, tavaszt váró és idéző látványra vágytak.

A kiállítás tavaszt varázsolt a Turisztikai Központba

A kiállítók között megtalálhatók a régi népi kismesterségek művelői, valamint azok megújítói, akik azon dolgoztak, hogy a zord időjárás ellenére is melengető szépséggel töltsék meg a termet. Így költözött be a tavasz a kiállítótérbe, köszönhetően a művészeknek, akik között találunk fafaragót, gyöngyfűzőt, üvegfestőt, foltvarrót, rézművest, bőrdíszművest, keramikust, mézeskalács- és grillázskészítőt, textilest, nemezkészítőt, de hímes tojások vagy népviseletbe öltöztetett babák alkotóját is. A lényeg mindig a hagyományok őrzésén, átörökítésén van, bizonyítva, hogy ami egykor trendinek számított, az ma is érték, illetve a mai kor embere számára is sokat mond.


Bognár Cecil a hagyományok fontosságáról tartott előadást. Mellette Magdali Anna, a Pántlika zenekar énekese

A sokrétű kiállítás megnyitására Bajára érkezett Bognár Cecil népművelő és felesége (akinek hímzései szintén megtekinthetők a kiállítás keretében), a Magyar Kultúra Lovagjai. Bognár Cecil hosszasan ecsetelte, mennyire fontos ragaszkodni a gyökerekhez. Küldetésének tekinti, hogy erősítse az emberekben ezt a szemléletet, aminek alátámasztására saját gyűjteményéből is hozott mutatóba györgyfalvi (kis falu Kolozsvár mellett) és sárközi hímzéses ingeket, párnát. Dalra is fakadt, a Baján méltán népszerű Magdali Annával együtt (a Felszállott a páva-döntős Pántlika zenekar énekese) gyimesi népdalt adtak elő. A szervezők további meglepetéssel is készültek: több kiállító művész is készít egyedi kivitelezésű ékszereket, valamint ruhadarabokat (utóbbit főként nemezből). Ezeket az alkotásokat a helyszínen toborzott hölgyek rögtönzött divatbemutató keretében szívesen hordták körbe a teremben, hogy mindenki megcsodálhassa őket.

A régi idők használati tárgyai a fiatalokat is érdekelte

Egy valamirevaló kiállításmegnyitó nem végződhet vendéglátás nélkül, a kiállított termékek csodálását is nagyban megkönnyíti egy kis frissítő. Ezúttal a finomságok is a kézművesek saját termékeiből (grillázs, házi sütemény), valamint az egyik legelismertebb bajai borász díjnyertes nedűiből kerültek ki.


Kapcsolódó Cikkek

  • Kinyitották a Kikötőt

    Kinyitották a Kikötőt

    A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

  • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.