EUR: 317,40 Ft
CHF: 280,56 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Székesfehérvár

Szigorú formák, száguldó gondolatok

Matzon Ákos Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása nyílt meg február 23-án a székesfehérvári Pelikán Galériában. A tárlatot Pataki Gábor művészettörténész és Szegedi Csaba, a MOME Design Intézet DLA egyetemi docense nyitotta meg. A kiállításmegnyitón a Hermann László zeneiskola növendékei adtak műsort.

Matzon Ákosra édesapja, Matzon Frigyes szobrászművész otthoni, nonfiguratív képekből, grafikai lapokból álló gyűjteménye hatott inspirálóan, s csak a 80-as években, komoly építészeti múlt után kezdett intenzíven foglalkozni a festészettel. Főbb munkái monokrómok vagy kevés szín jellemzi őket, általában síkplasztikák, reliefek geometrikus formákkal.


Pataki Gábor, Matzon Ákos és Szegedi Csaba a Pre – Post című tárlaton Fotó: Pelikán Galéria (Deák Balázs)

A mostani Pre – Post című tárlat a festő eddigi munkásságát mutatja be. Nem véletlenül, hiszen az alkotó nemrég, már a kiállításra készülve, egy komoly betegségen esett át. Ahogy elmondta: ő nem az a fajta festő, aki valamit meg akar festeni, ő a gondolatait próbálja megformálni.

Pataki Gábor művészettörténész szerint Matzon Ákos alkotásai nem az avantgárd eredeti közegét és a műveket körbelengő utópisztikus hevületet próbálják rekonstruálni, az őszinte kísérletezőkedvet, a forma- és a rendteremtés iránti bizalmat láthatjuk itt.

A kiállítás március 23-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.