EUR: 323,15 Ft
CHF: 282,88 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Székesfehérvár

Szigorú formák, száguldó gondolatok

Matzon Ákos Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása nyílt meg február 23-án a székesfehérvári Pelikán Galériában. A tárlatot Pataki Gábor művészettörténész és Szegedi Csaba, a MOME Design Intézet DLA egyetemi docense nyitotta meg. A kiállításmegnyitón a Hermann László zeneiskola növendékei adtak műsort.

Matzon Ákosra édesapja, Matzon Frigyes szobrászművész otthoni, nonfiguratív képekből, grafikai lapokból álló gyűjteménye hatott inspirálóan, s csak a 80-as években, komoly építészeti múlt után kezdett intenzíven foglalkozni a festészettel. Főbb munkái monokrómok vagy kevés szín jellemzi őket, általában síkplasztikák, reliefek geometrikus formákkal.


Pataki Gábor, Matzon Ákos és Szegedi Csaba a Pre – Post című tárlaton Fotó: Pelikán Galéria (Deák Balázs)

A mostani Pre – Post című tárlat a festő eddigi munkásságát mutatja be. Nem véletlenül, hiszen az alkotó nemrég, már a kiállításra készülve, egy komoly betegségen esett át. Ahogy elmondta: ő nem az a fajta festő, aki valamit meg akar festeni, ő a gondolatait próbálja megformálni.

Pataki Gábor művészettörténész szerint Matzon Ákos alkotásai nem az avantgárd eredeti közegét és a műveket körbelengő utópisztikus hevületet próbálják rekonstruálni, az őszinte kísérletezőkedvet, a forma- és a rendteremtés iránti bizalmat láthatjuk itt.

A kiállítás március 23-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.