EUR: 323,46 Ft
CHF: 286,59 Ft
2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Belföld

Szijjártó: Mindaddig ellenezni fogjuk a migrációs csomagot, amíg a kormány 12 pontja bele nem kerül

Magyarország mindaddig a lehető leghatározottabban ellenezni fogja a globális migrációs csomagot, amíg abba a kormány által benyújtott 12 pont mindegyike bele nem kerül – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pozsonyban, ahol Miroslav Lajcákkal, az ENSZ Közgyűlésének elnökével, szlovák külügyminiszterrel a nemzetközi szervezet készülő globális migrációs csomagjáról tárgyalt.

Szijjártó Péter tájékoztatta Miroslav Lajcákot arról, hogy a magyar álláspont a leghatározottabban ellentétben áll a migrációs csomag alapvető megközelítésével, tekintve, hogy Magyarország nem ért egyet azzal, hogy a migráció jó és megállíthatatlan jelenség volna, hanem ezzel homlokegyenest ellenkező nézetet képvisel.


“Mi azt gondoljuk, hogy a migráció rossz, és ezt az elmúlt két és fél év európai tapasztalatai tényszerűen alátámasztják” – hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője, hozzátéve: Magyarország visegrádi, egyebek mellett szlovák segítséggel azt is bebizonyította, hogy a migráció megállítható.

Ezek a tények is mutatják, hogy a globális migráció alaptézise hazugság, mivel a migráció nem jó, hanem veszélyes, és nem megállíthatatlan, hanem megállítható – szögezte le Szijjártó Péter.


A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a legközelebbi áprilisi kormányközi fordulón kifejtik a határvédelem fontosságával kapcsolatos magyar álláspontot, vagyis hogy elfogadhatatlan, hogy a migrációs csomagban továbbra is benne van, miszerint a határsértéseket nem bűncselekményként, hanem közigazgatási ügyként kellene kezelni.

“A mi álláspontunk szerint a határsértés az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, amit egy ország szuverenitásával szemben el lehet követni” – mondta Szijjártó Péter, hangsúlyozva: a nemzetközi közösségnek arra kellene összpontosítania, hogy a határsértéseket minél szigorúbban büntesse, ahelyett, hogy a határsértőket mentegeti.

A magyar diplomácia vezetője egy kérdésre válaszolva elmondta: a téma megítélésében a közép-európai országok álláspontja esik a legközelebb a magyarhoz, az új osztrák kormány is hasonló álláspontot képvisel, valamint azt is látni kell, hogy Olaszországban is azok kapták a legtöbb szavazatot a legutóbbi választáson, akik bevándorlásellenesek, és egyes távol-keleti országok, illetve Ausztrália is sokkal szigorúbb migrációs politikát sürget, mint amely az ENSZ főtitkárának megnyilatkozásából kitűnt. Rámutatott: ezzel szemben áll az ENSZ-bürokraták és a tagországok többségének az az igyekezete, hogy a migráción belüli kategorizálást teljesen eltöröljék.

“Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ez ellen többen is felemelték a hangjukat” – mutatott rá Szijjártó Péter.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Európai Unióban az Európai Bizottság részéről van egy olyan sajnálatos törekvés, amely azt célozza, hogy az uniós tagállamok ne képviselhessenek saját álláspontot a vita hátralévő részében, az EB azt akarja, hogy az EU mondja ki, hogy már most támogatja a migrációs csomagot.

“Ez nonszensz (…) mivel a hat tárgyalási körből csak kettőn vagyunk túl. Ha az EU most kimondja, hogy támogatja a csomagot (…), akkor gyakorlatilag egy biankó csekket állít ki, ami rendkívül veszélyes” – szögezte le Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban találkozott még Peter Ziga szlovák gazdasági miniszterrel is, akivel infrastrukturális beruházásokról egyeztetett, illetve ellátogatott még a felvidéki magyar párt, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) pozsonyi központjába is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek