EUR: 318,17 Ft
CHF: 280,74 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Szijjártó Péter:  Nem akarunk a félelemmel, a fenyegetettséggel együtt élni

Magyarország migrációs politikája világos: elutasítjuk az illegális bevándorlók betelepítését és ragaszkodunk hozzá, hogy kizárólag mi, magyarok dönthessük arról, kik jöhetnek be az országba és kikkel akarunk együtt élni. Ezzel szemben az is tisztán látszik, hogy az ENSZ globális migrációs csomagja egy szélsőségesen migrációpárti dokumentum, amelyet az ENSZ mindenáron el akar fogadtatni, hiszen tagállamainak döntő többsége a migráció kibocsátó- vagy tranzitországa. Az ENSZ tehát a migráció megszervezésében érdekelt és nem annak megállításában, ez pedig teljesen ellentétes Magyarország érdekeivel – mondta a PestiSrácok.hu-nak Szijjártó Péter New York-i útja után, ahol ENSZ migrációs csomagjáról szóló vitán vett részt.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint egyértelmű a kép, hogy kik állnak egymással szemben, külföldön és itthon Magyarországon. A választás tétje is az, hogy az a politikai erő marad-e kormányon, amelyik nemzetközi szinten is meg akarja vívni a harcokat Magyarország biztonságáért, vagy azok az ellenzéki pártok, akik közül, ha bármelyiken múlt volna, ma már migránsok tízezreit telepítenék be folyamatosan hazánkba – írja a PestiSrácok.hu.


Miniszter úr, mi történt a New York-i vitán, közeledtek az álláspontok?

Ellenkezőleg, a csata élesedik, a frontvonalak pedig megkeményedni látszanak. Az eddig sem volt előttünk titok, hogy az ENSZ tagállamainak döntő többsége bevándorláspárti ország. Egész egyszerűen azért, mert vagy kibocsátó országai az illegális migrációnak, vagy azért, mert tranzit útvonalként szolgálnak. Ezek az országok tehát mind abba az irányba tolják a vitát, hogy a bevándorlást ösztönözni kell, mert a bevándorlás jó. Ezzel szemben a mi álláspontunk kristálytiszta, eszerint a bevándorlás rossz és veszélyes. Az erre vonatkozó európai tapasztalatok mindenki számára ismertek. Mi nem a tudományos fantazmagória világában élünk, hanem a saját tapasztalatainkról beszélünk, azt tudjuk elmondani, amit megéltünk. Magyarországon keresztül haladt 400.000 illegális bevándorló, és ezt a helyzetet mi nem szeretnénk újra megélni. De nézzük Európát: az elmúlt 2 és fél évben 27 terrortámadást követtek el Európa szerte migrációs hátterű terroristák. Ezekben a támadásokban 330 ember életét vesztette és több mint 1300 megsebesült. Nem akarunk a félelemmel, a fenyegetettséggel együtt élni, nem akarjuk, hogy a terrorfenyegetettség a mindennapi életünk részévé váljon – hangsúlyozta Szijjártó Péter a lapnak.

Akkor kemény vitákba kellett beleállni ezúttal is. Kitartunk amellett, hogy ragaszkodunk a migrációs csomag szövegezésének kiegészítéséhez, különben nem fogjuk azt elfogadni?


Igen, határozottan. Ezúttal is világossá tettük a magyar kormány álláspontját, hogy a migráció rossz, veszélyes, ezért azt meg kell állítani. Világossá tettük azt is, hogy mi fenntartjuk magunknak azt a jogot, hogy kizárólag mi magyarok dönthetjük el, hogy ki jön be ebbe az országba, és kivel akarunk együtt élni. Senki más nem dönthet erről, sem Brüsszel, sem az ENSZ. Azonban az is látszik, hogy az ENSZ próbálja keresztülvinni az álláspontját, miszerint a migrációhoz fűződő jog egy alapvető emberi jog. Ez nonszensz nemzetközi jogi szempontból is. Olyan jog nincsen, hogy az ember reggel felébred, rámutat valahol a térképre, hogy éppen melyik országban szeretne élni, és akkor megindul, megsértve ezzel nemzeti és nemzetközi jogszabályokat és az országhatárokat. Az ENSZ vezetése ugyanakkor magáénak tudhatja a migrációt kibocsátó országok támogatását, így kitartóan próbálja érvényesíteni az akaratát. Mi viszont továbbra is ellenállunk. Látszik, hogy nagyon kemény harc lesz, és komoly csaták várnak még ránk – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a PestiSrácok.hu-nak adott intejúban azt is elárulta, hogy az áprilisi választás tétje az, hogy olyan kormánya lesz-e Magyarországnak, amelyik meg akarja vívni az illegális bevándorlás és a kötelező betelepítés elleni harcot, vagy egy olyan kormány, amelyik a harcot fel akarja adni, veszélybe sodorva ezzel Magyarország biztonságát.

A teljes cikket itt olvashatja el!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek