2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Tatabánya

Szoboravató a Ligetben

A harmadik szobrot avatták fel a megújult óvárosi Ligetben. Királdi Herz Zsigmond és Rehling Konrád után ezúttal Szende Lajos egykori bányaigazgató portréjáról hullt le a lepel.

A szobrot az alkotó, a Munkácsy-díjas szobrászművész, Magyarország érdemes művésze, Győrfi Sándor és dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott avatta fel.


– Egy kiváló életmű elismerése és a város múltja előtti tisztelgés jelképe is egyben ez a szobor – fogalmazott a kormánymegbízott. – Remek kezdeményezés volt Tatabányán a Jó szerencsét! Emlékév, fontos megemlékeznünk azokról a bányászokról, akik megteremtették a város alapjait. A tatabányaiak a dicső múltra építve tekinthetnek a jövőbe, ha kijönnek ide a Ligetbe és megnézik az itt található szobrokat.

Szende Lajos 1903-tól egészen 1914. március 7-én bekövetkezett váratlan haláláig töltötte be a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. vezérigazgatói tisztségét. A vállalatnál befutott kivételes pályáját egyszerű könyvelőként kezdte. Felemelkedését tehetségének, éleslátásának, vezetőképességének, valamint nem kevésbé páratlan szorgalmának és fáradhatatlan munkaerejének köszönhette.


Nehéz gazdasági helyzetben került a MÁK Rt. élére, de lenyűgöző energiájával, üzleti éleslátásával és bámulatos szervező tehetségével átsegítette a vállalatot a zökkenőn, és az ország egyik legjövedelmezőbb társaságává tette. A vezetésére bízott tatabányai, tokodi és borsodi szénbányászat termelőképességét és jövedelmezőségét korábban elképzelhetetlen szintre emelte. Minden kínálkozó alkalmat megragadott, hogy vállalatai előnyükre profitálhassanak a felismert lehetőségekből.

Mint ember hallgatag, csöndes és szerény volt. Bár mindent megtett azért, hogy a gondjaira bízott vállalkozás virágzó és minél nyereségesebb legyen, magánéletét a puritán szemléletmód jellemezte. A rá bízott gazdasági egység gyarapodását szüntelenül szem előtt tartó vezérigazgató azonban nem volt híján szociális érzékenységnek sem, ezt bizonyítják a munkásétkezdék, a tatabányai munkáskórház és a baleset-biztosítás intézménye.

Fiatalon, 48 évesen hunyt el, halála megdöbbenést keltett kora bányászati, ipari és pénzügyi köreiben is. Utódjára számos befejezetlen, nagyvonalú tervet hagyott, de az általa alapított életképes és közgazdaságilag fontos vállalatok mindenkor hirdetni fogják vezetőjük, Szende Lajos kiválóságát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.