EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,68 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Szombathely

Szombathely fejlődik

Uniós támogatással összesen mintegy 155 millió forintból újult meg a Markusovszky Kórház orvos- és nővérszállója. Az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően nemcsak a lakhatási körülmények javultak, hanem az épületek fenntartási költsége is jelentősen csökken.

Az ápolók munkájának a fontosságát hangsúlyozta Hende Csaba a sajtótájékoztatón Fotó: facebook

A 11-es Huszár úton található, hét lakóegységből álló orvosi szálló közel százéves épülete kívül-belül megújult: szigetelték a homlokzatot, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a gépészeti rendszert és az elektromos hálózatot, továbbá rendbe tettek négy, saját vizesblokkal felszerelt, galériás lakószobát. A kórház a pályázati támogatáson felül további 5,7 millió forintot fordított a felújításra. A Paragvári utcai nővérotthon hő- és vízszigetelését végezték el a szakemberek, kicserélték a nyílászárókat, redőnyöket építettek be, gépészeti és elektromos szerelések zajlottak. A projektben vállalt feladatokon felül a nővérszálló belső terei is megújultak. A teljes épületet kifestették, új hideg-meleg burkolatokkal látták el, felújították a vizesblokkokat. A lakószobákba új berendezési tárgyak, a konyhákba új háztartási gépek kerültek. A közösségi terek, társalgók teljes bútorzata kicserélődött, továbbá fitneszgépek, könyvek, társasjátékok és tv segítik a szabadidő hasznos eltöltését. A kerékpártároló és a hátsó bejáraton lévő előtető, valamint a dohányzóhely is újdonság a lakók számára. A kétszintes épületben négy VIP-szobát is kialakítottak, ezeket saját vizesblokkal szerelték fel. A belső terek felújítása önerős beruházásként valósult meg, a Markusovszky Kórház 16,6 millió forintot fordított a munkálatok elvégzésére. Továbbá mindkét épületet napelemes rendszerrel szerelték fel, amelynek köszönhetően negyedével csökkennek a fenntartási költségek.


– Az ápolók munkája ma is pótolhatatlan, őket sohasem helyettesíthetik robotok. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy 2016 és 2019 között összesen 60 százalékos illetménynöveléssel ismeri el az állam, az Országgyűlés, a társadalom a munkájukat – hangsúlyozta Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke az átadási ünnepségen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.