EUR: 323,17 Ft
CHF: 282,96 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Szombathely

Szombathely gyásznapja

1945. március 4-én az angolszász légierő 127 repülőgépe öt hullámban támadta Szombathelyt. A szőnyegbombázásban közel félszáz ember vesztette életét, romba dőlt több fontos középület, műemlék, a város 4471 lakóházából 3575 megsérült.

A 73 évvel ezelőtti eseményekre ökumenikus istentisztelettel emlékezett a város a Ferences templomnál, az Assisi Szent Ferenc Kollégium falán elhelyezett dombormű előtt.


Tárogatószóra vonultak az ünneplők Fotó:szombathely.hu

Innen az egykori városháza és színház épületéhez – ma az ELTE Savaria Egyetemi Központ D épülete – vonultak az ünneplők. – A Püspöki Palota újjáépített szárnya és a megújult Berzsenyi tér a bizonyíték arra, hogy minden pótolható, kivéve azok, akik a bombázásban vesztettél életüket – fogalmazott Hende Csaba országgyűlési képviselő. A Parlament alelnöke hozzátette: azért jövünk el ide minden évben, hogy elszoruló szívvel és dadogó nyelvvel rájuk emlékezzünk, és imádkozzunk: mi békében élhessünk.

A 73 évvel ezelőtti tragédia részleteit elevenítette fel Hende Csaba Fotó:szombathely.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.