2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Szombathely

Szombathely gyásznapja

1945. március 4-én az angolszász légierő 127 repülőgépe öt hullámban támadta Szombathelyt. A szőnyegbombázásban közel félszáz ember vesztette életét, romba dőlt több fontos középület, műemlék, a város 4471 lakóházából 3575 megsérült.

A 73 évvel ezelőtti eseményekre ökumenikus istentisztelettel emlékezett a város a Ferences templomnál, az Assisi Szent Ferenc Kollégium falán elhelyezett dombormű előtt.


Tárogatószóra vonultak az ünneplők Fotó:szombathely.hu

Innen az egykori városháza és színház épületéhez – ma az ELTE Savaria Egyetemi Központ D épülete – vonultak az ünneplők. – A Püspöki Palota újjáépített szárnya és a megújult Berzsenyi tér a bizonyíték arra, hogy minden pótolható, kivéve azok, akik a bombázásban vesztettél életüket – fogalmazott Hende Csaba országgyűlési képviselő. A Parlament alelnöke hozzátette: azért jövünk el ide minden évben, hogy elszoruló szívvel és dadogó nyelvvel rájuk emlékezzünk, és imádkozzunk: mi békében élhessünk.

A 73 évvel ezelőtti tragédia részleteit elevenítette fel Hende Csaba Fotó:szombathely.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.