EUR: 322,01 Ft
CHF: 281,32 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Győr

Születésnapos együttes

Az év kiemelkedő jelentőségű a Győri Filharmonikus Zenekar életében. Fél évszázada, 1968. március 1-jén alakult professzionális koncertzenekarrá az addigra már több mint egy évszázada városi zenekarként működő együttes.

A jeles évforduló megünneplésére bensőséges baráti találkozót szerveztek nemrég, amelyen többek között részt vettek a zenekar jelenlegi, valamint az aktív zenekari munkától már visszavonult zenészek, igazgatók, karmesterek is.


A zenekar egykori és jelenlegi tagjait is vendégül látták egy elegáns vacsorára
Fotó: O. Jakócs Péter

Fűke Géza igazgató megköszönte a város támogatását, beszélt arról, hogy tízéves igazgatói pályafutása alatt számos segítséget kapott a zenekar az önkormányzattól a létszámbővítéstől kezdve az évről évre növekvő költségvetésen át, ma arra van ígéret, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósulhat egy új hangversenyterem létesítése. Az igazgató jelezte, március elsején a zenekar nem dolgozik, közös vacsorával ünnepelnek, majd az est folytatásaként nem ők, hanem nekik muzsikálnak a Richter teremben.

Fűke Géza a zenekar igazgatója mindenkinek megköszönte a támogatást, kiemelten a város segítségét
Fotó: O. Jakócs Péter

A születésnapi program egész évben folytatódik, különleges koncertekkel, fellépésekkel varázsolják el közönségüket, melynek kiteljesedése november 14-én, az Olimpiai Sportközpontban lesz. A nagyszabású gálakoncerten a győri filharmonikus mellett számos meglepetés vendég is fellép, többek között a szintén 50 éves King Singers Énekegyüttes.


Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében kiemelte, öröm számára, hogy a zenekar az elmúlt öt évtizedben sikert sikere halmozott itthon és külföldön egyaránt, méltán lehetünk rájuk büszke a város. Az elmúlt időszakban a társulat nemcsak Győrben sikeres, hanem járva a világot viszik a zenekar, a város jó hírét. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím pályázatának elnyerése érdekében is nagyban számítanak a filharmonikusokra.

Medveczky Ádám karmester (jobbra) is megtisztelte jelenlétével az ünnepi vacsorát
Fotó: O. Jakócs Péter

A zenekar értéket közvetít, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy folyamatos telt ház előtt zajlanak a koncertek – hangsúlyozta a polgármester. Ezért is szükséges egy új filharmonikus központ, koncertterem megvalósítása.

– Most azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb helyszínt válasszuk ki, a lehető legjobb infrastruktúrát teremtsük meg, hogy tényleg megvalósulhasson a beruházás –  emelte ki Borkai Zsolt.

Fűke Géza igazgatónak Borkai Zsolt polgármester adta át a város ezüst emlékérmét, amely természetesen az egész zenekart megilleti
Fotó: O.Jakócs Péter

A kultúra támogatására sokat költ a győri önkormányzat, az idei költségvetésből például 800 millió forintot biztosít a filharmonikus zenekar részére.

– Az elkövetkezendő 50 év is legyen olyan sikeres, mint az előző 50 volt! – zárta köszöntőjét a polgármester, majd átadta a város ezüst emlékérmét a zenekarnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.