2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Győr

Születésnapos együttes

Az év kiemelkedő jelentőségű a Győri Filharmonikus Zenekar életében. Fél évszázada, 1968. március 1-jén alakult professzionális koncertzenekarrá az addigra már több mint egy évszázada városi zenekarként működő együttes.

A jeles évforduló megünneplésére bensőséges baráti találkozót szerveztek nemrég, amelyen többek között részt vettek a zenekar jelenlegi, valamint az aktív zenekari munkától már visszavonult zenészek, igazgatók, karmesterek is.


A zenekar egykori és jelenlegi tagjait is vendégül látták egy elegáns vacsorára
Fotó: O. Jakócs Péter

Fűke Géza igazgató megköszönte a város támogatását, beszélt arról, hogy tízéves igazgatói pályafutása alatt számos segítséget kapott a zenekar az önkormányzattól a létszámbővítéstől kezdve az évről évre növekvő költségvetésen át, ma arra van ígéret, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósulhat egy új hangversenyterem létesítése. Az igazgató jelezte, március elsején a zenekar nem dolgozik, közös vacsorával ünnepelnek, majd az est folytatásaként nem ők, hanem nekik muzsikálnak a Richter teremben.

Fűke Géza a zenekar igazgatója mindenkinek megköszönte a támogatást, kiemelten a város segítségét
Fotó: O. Jakócs Péter

A születésnapi program egész évben folytatódik, különleges koncertekkel, fellépésekkel varázsolják el közönségüket, melynek kiteljesedése november 14-én, az Olimpiai Sportközpontban lesz. A nagyszabású gálakoncerten a győri filharmonikus mellett számos meglepetés vendég is fellép, többek között a szintén 50 éves King Singers Énekegyüttes.


Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében kiemelte, öröm számára, hogy a zenekar az elmúlt öt évtizedben sikert sikere halmozott itthon és külföldön egyaránt, méltán lehetünk rájuk büszke a város. Az elmúlt időszakban a társulat nemcsak Győrben sikeres, hanem járva a világot viszik a zenekar, a város jó hírét. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím pályázatának elnyerése érdekében is nagyban számítanak a filharmonikusokra.

Medveczky Ádám karmester (jobbra) is megtisztelte jelenlétével az ünnepi vacsorát
Fotó: O. Jakócs Péter

A zenekar értéket közvetít, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy folyamatos telt ház előtt zajlanak a koncertek – hangsúlyozta a polgármester. Ezért is szükséges egy új filharmonikus központ, koncertterem megvalósítása.

– Most azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb helyszínt válasszuk ki, a lehető legjobb infrastruktúrát teremtsük meg, hogy tényleg megvalósulhasson a beruházás –  emelte ki Borkai Zsolt.

Fűke Géza igazgatónak Borkai Zsolt polgármester adta át a város ezüst emlékérmét, amely természetesen az egész zenekart megilleti
Fotó: O.Jakócs Péter

A kultúra támogatására sokat költ a győri önkormányzat, az idei költségvetésből például 800 millió forintot biztosít a filharmonikus zenekar részére.

– Az elkövetkezendő 50 év is legyen olyan sikeres, mint az előző 50 volt! – zárta köszöntőjét a polgármester, majd átadta a város ezüst emlékérmét a zenekarnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.