EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Tapolca

Szürke szarvasmarha: ősi és egészséges

A magyar szürke szarvasmarha hazánk őshonos, törvénnyel védett háziállata, amelyet elsősorban a húsáért tartanak, sok helyen azonban turistalátványosságként is szolgál.

A magyar szürke Magyarország egyik jelképe. Méretével és szépségével büszkén képviseli az országot. Eredetéről még vitatkoznak a szakemberek, de az biztos, hogy a XIV–XV. században már Európa legfőbb exportcikke volt.


Lázár János 1998 óta foglalkozik szürke szarvasmarha tenyésztésével. Nyugdíjasként 220 nőstényt és azok szaporulatait gondozza, de 37 bivalya is van. A magyar szürke a kedvenc fajtája, egyebek mellett azért, mert rideg tartásban is jól elél. A gazda szerint a marha húsa jó minőségű és egészséges, sok omega-3 és -6 zsírsavat tartalmaz. – Ezek az állatok a legeltetésnek köszönhetően nemcsak füvet, hanem gyógy- és fűszernövényeket is fogyasztanak. Ezek az aromák elraktározódnak a zsírokban, és főzéskor, sütéskor felszabadulnak – teszi hozzá Lázár János.

Egy ekkora létszámú gulyával természetesen nincs könnyű dolga még egy olyan tapasztalt gazdának sem, mint ő. A legnagyobb kihívást a nyári aszályos időszakok jelentik, mert olyankor nehéz megtermelni a téli takarmányt.


János álma, hogy az unokái átvegyék a birtokát, amelybe két évtizednyi kemény munkát fektetett.

 

 

Fotó: Szakonyi Balázs

A termelő receptje

Marhagulyás szürkemarhából (4 személyre)

Hozzávalók: 40 dkg (szürke)marhaszegy, 30 dkg szürkemarhanyelv, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 szál zellerzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, fél citrom leve, 2 dl. tejföl

Elkészítése: Tegyük fel főni a marhanyelvet. Amikor megpuhul, vegyük ki a lábasból, és rögtön tegyük hideg vízbe. A főzőlevet tegyük félre. A szalonna zsírján pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk mellé a felkockázott paradicsomot és a paprikát, végül a felkockázott húst. Ezt az egészet öntsük fel a korábban félretett főzőlével. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor megpuhul a hús, adjuk hozzá a félkarikákra vágott zöldségeket, majd főzzük az egészet puhára. Csináljunk egy habarást, amit fokozatosan adjunk a készülő leveshez. Nyomkodjuk ki a fél citrom levét, majd dobjuk az ételbe, és főzzük még 5 percig. Utolsóként tegyük bele a megfőtt marhanyelvet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rossz a menetrend!

    Rossz a menetrend!

    Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

  • Márton-napi vigadalom

    Márton-napi vigadalom

    Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

  • Még tizennégy fellépő

    Még tizennégy fellépő

    Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.