2018. augusztus 15., szerda
Mária

Egyéb Tapolca

Szürke szarvasmarha: ősi és egészséges

A magyar szürke szarvasmarha hazánk őshonos, törvénnyel védett háziállata, amelyet elsősorban a húsáért tartanak, sok helyen azonban turistalátványosságként is szolgál.

A magyar szürke Magyarország egyik jelképe. Méretével és szépségével büszkén képviseli az országot. Eredetéről még vitatkoznak a szakemberek, de az biztos, hogy a XIV–XV. században már Európa legfőbb exportcikke volt.


Lázár János 1998 óta foglalkozik szürke szarvasmarha tenyésztésével. Nyugdíjasként 220 nőstényt és azok szaporulatait gondozza, de 37 bivalya is van. A magyar szürke a kedvenc fajtája, egyebek mellett azért, mert rideg tartásban is jól elél. A gazda szerint a marha húsa jó minőségű és egészséges, sok omega-3 és -6 zsírsavat tartalmaz. – Ezek az állatok a legeltetésnek köszönhetően nemcsak füvet, hanem gyógy- és fűszernövényeket is fogyasztanak. Ezek az aromák elraktározódnak a zsírokban, és főzéskor, sütéskor felszabadulnak – teszi hozzá Lázár János.

Egy ekkora létszámú gulyával természetesen nincs könnyű dolga még egy olyan tapasztalt gazdának sem, mint ő. A legnagyobb kihívást a nyári aszályos időszakok jelentik, mert olyankor nehéz megtermelni a téli takarmányt.


János álma, hogy az unokái átvegyék a birtokát, amelybe két évtizednyi kemény munkát fektetett.

 

 

Fotó: Szakonyi Balázs

A termelő receptje

Marhagulyás szürkemarhából (4 személyre)

Hozzávalók: 40 dkg (szürke)marhaszegy, 30 dkg szürkemarhanyelv, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 szál zellerzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, fél citrom leve, 2 dl. tejföl

Elkészítése: Tegyük fel főni a marhanyelvet. Amikor megpuhul, vegyük ki a lábasból, és rögtön tegyük hideg vízbe. A főzőlevet tegyük félre. A szalonna zsírján pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk mellé a felkockázott paradicsomot és a paprikát, végül a felkockázott húst. Ezt az egészet öntsük fel a korábban félretett főzőlével. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor megpuhul a hús, adjuk hozzá a félkarikákra vágott zöldségeket, majd főzzük az egészet puhára. Csináljunk egy habarást, amit fokozatosan adjunk a készülő leveshez. Nyomkodjuk ki a fél citrom levét, majd dobjuk az ételbe, és főzzük még 5 percig. Utolsóként tegyük bele a megfőtt marhanyelvet.

Kapcsolódó Cikkek

 • In memoriam Matus György

  In memoriam Matus György

  72 éves korában elhunyt Matus György, a Vörösmarty Színház művésze, aki 20 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja.

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.