EUR: 318,17 Ft
CHF: 280,74 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Veszprém

Tanuljunk Európától, mutassunk példát Európának!

Veszprém továbbjutott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat második körébe.

Veszprém továbbjutott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat második fordulójába. A múlt héten a Városháza Kossuth termében is bemutatták a prezentációt, ami meggyőzte a nemzetközi zsűrit.


A veszprémi csapat elégedetten térhetett haza az eredményhirdetés után (fotó: Domján Attila)

– Az Európa Kulturális Fővárosa program nem egy városmarketing-pályázat, hanem egy közösségfejlesztési lehetőség – fogalmazott Porga Gyula polgármester. – Szeretnénk tanulni Európától, és olyan megoldásokat találni, amelyek például szolgálhatnak Európa számára.

A polgármester a térség összefogását hangsúlyozta (fotó: Domján Attila)

– Veszprém azon problémái, amelyeket kulturális eszközökkel kíván megoldani, nem specifikusak, Európa más városaiban is előfordulnak – jelezte a polgármester, miután megköszönte a pályázat összeállításában részt vevők munkáját és ötleteit. Mint mondta, a pályázatban nagy hangsúlyt kapott az együttműködés, abban próbál különleges lenni, hogy Veszprém városa nem egyedül, hanem a térséggel együtt kívánja elérni céljait, és a zsűri ezt a törekvést méltányolta is. A polgármester hangsúlyozta: a programot sikerült a politika fölé emelni, olyan politikai konszenzus alakult ki, hogy a szakemberek szabad kezet kaphattak munkájuk elvégzéséhez.


Mészáros Zoltán szerint Veszprémnek jó esélye van a győzelemre (fotó: Domján Attila)

 

Mészáros Zoltán, a művészeti tanács vezetője kifejtette: a tapasztalatai alapján Veszprémnek jó esélyei vannak a győzelemre, elsősorban azért, mert az eredményeket hosszas vitákkal alapozták meg. Kérdéses volt, hogy lehet egy ennyire sokszínű régióval együttműködni, hogyan lehetünk többek együtt, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes volt ebben az irányban elindulni.

A pályázati anyagot Mike Friderika (HÉTFA kutatóközpont) mutatta be a sajtónak. A pályázat fő gondolata, hogy túllépjünk saját határainkon: legyőzzük a közönyösséget és kishitűséget, megszabaduljunk a könnyen megalkuvó hozzáállástól, megszüntessük Veszprém és a régió különállását.

Mike Friderika kiemelte: nem elég a rendezvénynaptárat megtölteni (fotó: Domján Attila)

A projekt célja nem az, hogy fesztiválokkal töltsük meg a naptárat, hanem hogy közösségépítő eszközökkel erősítsük Veszprémet. A kérdés, hogyan tudjuk a város jövőjét alakítani a kultúra és a kreativitás eszközeivel; hogyan tudjuk a kapacitásainkat a régióéval egyesíteni; hogyan lehet a kisvárosokra és falvakra alkalmazható válaszokat találni a létező problémákra. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt nemcsak turistacsalogató, hanem az itt élők életének átalakításáról és fejlesztéséről is szól.

A második fordulóban a zsűri személyesen is ellátogat a három versenyben lévő városba (Veszprém mellett Debrecenbe és Győrbe), és a tervek szerint még ebben az évben megszületik a végső döntés is Európa 2023-as kulturális fővárosáról.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.