EUR: 332,15 Ft
CHF: 302,00 Ft
2019. október 13., vasárnap
Kálmán, Ede

Belföld

Tanúvédelmet kérnek Czeglédy ügyében

Az előzetesben ülő Czeglédy Csaba miatt megváltozhat a mentelmi jog szabályozása. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint ugyanis joghézagként értékelhető, hogy a szombathelyi MSZP–DK–Együtt hatmilliárdos adócsalással vádolt önkormányzati képviselője kisétálhatott a rács mögül. Eközben a Fidesz tanúvédelmet kér azoknak, akik nem mernek beszélni az ügyben.

– A Fidesz arra kéri az ügyészséget, hogy adjon tanúvédelmet a CzeglédyGyurcsány-ügy tanúinak – közölte Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője. Mint ismert, a „baloldal ügyvédje”, Czeglédy Csaba, aki Szombathelyen az MSZP, a DK és az Együtt támogatásával lett önkormányzati képviselő, ráadásul több perben képviselte a baloldali ellenzék szereplőit – például Gyurcsány Ferencet vagy Botka Lászlót –, tavaly június óta van előzetes letartóztatásban, mert az ügyészség gyanúja szerint olyan bűnszervezetet működtetett, amely diákmunkások közterheinek elcsalásával több mint hatmilliárd forint adót csalt el.


Czeglédy, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára

A rács mögött ülő Czeglédynek valaki összegyűjtötte a 2018-as választásra jelöléshez szükséges 500 ajánlószelvényt, így a szombathelyi ügyvédet a jelöléssel elnyert mentelmi jog alapján kénytelen volt kiengedni az ügyészség. Igaz, a Nemzeti Választási Bizottság azonnal felfüggesztette a köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsított baloldali politikus frissen kicsikart jogi védettségét, így Czeglédy alig 24 óra után visszakerült a sittre.

– Nem ez az első alkalom, hogy politikai szereplő ügyeskedett a mentelmi joggal – emlékeztetett Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője. – A mentelmi jog egyrészt a képviselő szólásszabadságát, másrészt a büntetőeljárások alóli feltételes mentességét biztosítja mandátuma alatt, ami nem indokolja, hogy ez a jelöltekre is vonatkozzon – magyarázta az igazgató, aki szerint éppen ezért érdemes lenne felülvizsgálni a szabályozást.


MTI Fotó: Komka Péter

Mint ismert: Czeglédy ellen már akkor megkezdődött a különösen jelentős értékre, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával megindított eljárás, amikor a 2018-as választásokat még ki sem írták, így a választási bizottságnak minden oka megvolt, hogy felfüggessze a jelölt mentelmi jogát.

A Czeglédy-ügy mihamarabbi eredményes lezárása érdekében a nagyobbik kormánypárt nevében Budai Gyula tanúvédelmet kér az ügyben információkkal rendelkezőknek az ügyészségtől.

– Az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc és a baloldal felsorakozott Czeglédy Csaba, a Gyurcsány-párt és az MSZP titkos pénztárnoka mögött. Szabadlábra helyezése után az ügyvéd elsőként a korábbi miniszterelnökkel egyeztetett, vagyis Gyurcsány Ferenc és az MSZP teljes védelmet ad egy köztörvényes bűnözőnek, egy durva adócsalónak – hangsúlyozta Budai. Szerinte azért nem mernek beszélni az ügyben azok, akik érdemi információval rendelkeznek az eltüntetett milliárdokról, mert látják, hogy Gyurcsány és az MSZP legmagasabb szinten jóváhagyott politikai korrupciójáról van szó.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek