EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Belföld

Tartható a négyszázalékos növekedés

A kormány a gazdasági növekedést 2018 és 2022 között is az európai uniós átlag felett, négy százalékon kívánja tartani – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára kedden Dombóváron.

Rákossy Balázs egy helyi vállalkozói fórumot megelőző sajtótájékoztatón hozzátette: a 2017-ben elért, 12 éve a legmagasabb, 4,2 százalékos gazdasági növekedésben a magyar vállalkozások gazdaságélénkítő munkája játszott döntő szerepet.


Közölte: az európai uniós forrásból finanszírozott beruházások egy része még nem kezdődhetett meg, ezért hozzájárulásuk a GDP-hez elhanyagolható, a magyar gazdaság európai uniós források nélkül is jól működik. Mint mondta, arra számít, hogy az uniós források a 2018-as, és 2019-es gazdasági növekedéshez járulnak hozzá.

Felidézte: 2010-ben, amikor a szociálliberális gazdaságpolitikát és a gazdasági válságot követően nehéz helyzettel szembesült a kormány, az államadósság a bruttó hazai termék 84 százaléka volt, a gazdasági növekedés észrevehetetlen volt, és magas volt költségvetési hiány.


Az ezt követő gazdasági intézkedések 2013-tól növekedő pályára helyezték a gazdaságot – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy 2017-re az államadósság a GDP 72-73 százalékára csökkent, és a költségvetési hiány is a maastrichti kritériumoknak megfelelő, 3 százalékos szint alatt van.

“Bízunk abban, hogy folytatni tudjuk azt a gazdaságfejlesztési programot, amelynek része az adócsökkentés, a vállalkozókat terhelő adók és járulékok csökkentése, és a béremelés. A 2016-ban kötött, hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően már tavaly is jelentősen tudtuk növelni a minimálbért és a garantált bérminimumot, egyúttal csökkentek a vállalkozói terhek” – fogalmazott.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: a tervek szerint a nyertes európai uniós pályázatok 80-85 százaléka után 2018-ban kifizetik a támogatásokat, a fennmaradó összegek kifizetése 2019 első fél évében lehet, így a teljes, Magyarország rendelkezésére álló európai uniós fejlesztési forrás felhasználható.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral, a dombóvári választókerület országgyűlési képviselőjével közösen tartott fórumon Rákossy Balázs ismertetése szerint többek között az elmúlt két kormányzati ciklus intézkedéseiről esett szó, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy növekedő gazdasági környezetben dolgozhatnak a vállalkozók.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.