2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb XVI.kerület

Tilos korizni a Naplás-tavon!

Aki alatt beszakad a jég, azt gyorsan ki kell menteni valamilyen tárgy segítségével (Fotó: Dudás Tamás tűzoltó zászlós, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Vannak, akik azt gondolják, a hideg idő miatt eléggé befagyott a Naplás-tó és a Merzse-mocsár is ahhoz, hogy korcsolyázni lehessen rajta. Ám ez nem így van!

Mind a Naplás-tavon, mind a Merzse-mocsárnál tilos a jégen tartózkodni, akármilyen vastag is az! Ennek két oka is van. Egyrészt ezeken a befagyott tavakon nem ellenőrzött a jég vastagsága, másrészt rendelet is tiltja. Az sem másodlagos szempont, hogy mindkét terület természetvédelmi oltalom alatt áll. Pedig a befagyott területre a gyerekek és a felnőttek is gyakran rámennek, nem törődve a veszéllyel. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van az emberek felelőtlen viselkedése és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérséklet-változások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.


Kapcsolódó Cikkek