2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Tízből nyolc magyar a határkerítés mellett van

A magyarok négyötöde (82%) támogatja a határkerítést, ez az arány az ellenzéki szimpatizánsok körében is 70% – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján tízből közel nyolcan (76%) ellenzik a kvótarendszert, ez az arány az ellenzék támogatói körében ugyancsak magas, jelenleg 63%. A megkérdezettek kétharmada (68%) szerint egyébként a pártok közül a Fideszre igaz leginkább, hogy ellenzi a bevándorlást, tízből öten (53%) bevándorláspártinak tartják valamely ellenzéki pártot. A Nézőpont Intézet a V4-es partnerországokban is megvizsgálta a magyar határkerítés elfogadottságát. Az adatok alapján a kerítést a lengyelek, csehek és szlovákok is támogatják.

A kutatás alapján a magyarok négyötöde (82%) támogatja a határkerítést, ez az arány még az ellenzéki szimpatizánsok körében is átlagosan 70%. A Jobbik-támogatókat nézve 85%, az LMP táborán belül 74%, de még a DK támogatói körében is 65%, míg az MSZP szimpatizánsai körében 49% támogatja a déli határon épített határkerítést. Az Uniós kvótarendszer bevezetését tízből közel nyolcan (76%) ellenzik. Az ellenzéki pártok támogatói e tekintetben is a kormány álláspontjával értenek egyet, átlagosan körükben is 63% ellenzi a migrációs kvótát. Az elutasítás aránya a Jobbik táborán belül 76%, az LMP tábor esetében 65%, de még a DK táborát nézve is 50%, míg az MSZP támogatói körében 46%.


A felmérés arra is kitért, hogy a megkérdezettek mely pártokat gondolják bevándorlásellenesnek vagy bevándorláspártinak. A felnőtt népesség kétharmada (68%) szerint a pártok közül a Fideszre igaz leginkább, hogy ellenzi a bevándorlást. Ezzel szemben tízből öten (53%) bevándorláspártinak tartják valamely ellenzéki pártot (az MSZP-t például 20%, a DK-t 13%, míg az LMP-t 10%).

A Nézőpont Intézet a V4-es partnerországokban (Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában) is megvizsgálta a magyar határkerítés elfogadottságát. Az adatok alapján a kerítést a régiós partnerországok lakossága is meggyőző arányban támogatja. Lengyelországban és Szlovákiában 60-60%, míg Csehországban hasonlóan magas, 55% volt a kerítésről az elmúlt egy évben baráti, ismerősi körben beszélők körében azok aránya, akik örülnek a magyar határkerítésnek – olvasható a Nézőpont Intézet közleményében.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek