2018. november 21., szerda
Olivér

Egyéb Kecskemét

Tizenegyedszer olWASStak fel az Agórában

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg az OlWASSunk Együtt Wass Albert műveiből című egész napos felolvasást. Az eseményt Mák Kornél alpolgármester nyitotta meg a Hírös Agórában.

Már tizenegy éve, hogy Wass Albert tiszteletére a magyarlakta területeken egy időben, településenként egy helyszínen felolvasásokkal emlékeznek az erdélyi íróra. Kecskeméten a Hírös Rovókör szervezte az eseményt, az érdeklődők kedvenc idézeteikkel vagy könyveikkel érkeztek a Hírös Agórába, hogy egészen 17 óráig olvassanak fel az író műveiből. Az eseményt zene és ének színesítette. Szabó Sándor tárogatójának kísérete mellett a jelenlévők elénekelték a székely himnuszt, majd Mák Kornél alpolgármester méltatta Wass Albert munkásságát és személyiségét.


Egész nap Wass Albert szólt az Agórában

– Amikor Erdélyt elcsatolták, az anyaföld szeretete mindig ott dobogott a szívében. Nemcsak a regényeiben, verseiben, hanem minden írásában visszatükröződik mindaz, amit csak az érthet meg, aki járt már Erdélyben. A fasizmus, a kommunizmus, a román megszállás alatt rengeteget szenvedett, de soha nem alkudott meg. Pontosan felismerte, hogy mi okozhat veszélyt, milyen ideológiák tudják elsodorni nemcsak Európát, hanem a magyarságot is. Mindig tudott adni figyelmeztető jelet, mindig tudott adni arra egy pontos képet, hogy akik ennek az ideológiának a tagjai, és azok, akik el akarják venni más szülőföldjét, azoknak milyen a lelkük, a személyiségük, és ez milyen veszélyeket hordoz magában – hangsúlyozta alpolgármester.

Wass Albert Előhang című versét Gy. Szabó Katalin szavalta el, Szabó Sándor csángó dallamokat játszott tárogatóján, majd K. Szabó Benedek szavalta el Wass Albert Üzenet haza című versét. Ezt követően népi énekesek, versmondók, költők és zenészek álltak a publikum elé, hogy az erdélyi íróra emlékezve, annak munkásságából előadjanak egy-egy darabot.


Kapcsolódó Cikkek