2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Tech

Több millió dollár értékben loptak el tavaly kriptodevizát

Csaknem 662 millió jen, vagyis 6,3 millió dollár értékben loptak el hekkerek kriptodevizát Japánban a tavalyi év folyamán – közölte csütörtökön a japán rendőrség, amely első ízben hozott nyilvánosságra összesítést ilyen jellegű bűncselekményekről.

A rendőrség 149 ilyen kalózakciót regisztrált. A hekkerek az esetek nyolcvan százalékában úgy tulajdonítottak el kriptodevizát, hogy hozzáfértek a felhasználók virtuális “pénztárcájához”, ahol a kereskedéshez szükséges számítógépes kulcsokat, felhasználói neveket és jelszavakat tárolnak. A hekkerek gyakran a bitcoin, az ethereum és a riplle nevű kriptodevizákra fenték a fogukat, és 16 alkalommal japán kormányintézmények is érintettek voltak a lopásokban.


A világ legnagyobb, ugyancsak Japánban elkövetett kriptodeviza-lopására egyelőre nem sikerült teljesen fényt deríteni. Január végén a tokiói székhelyű Coincheck.com kereskedési platformon 534 millió dollár értékű alternatív kriptopénzt (altcoin) tulajdonítottak el egy likvid tárcából, ahol az egyik legnépszerűbb altcoint, a NEM (New Economic Movement) rövidített néven ismert digitális devizát tárolták. Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy ezt a lopást nem a virtuális “pénztárca” feltörésével, hanem kifejezetten a váltó számítógépes rendszere ellen kifejlesztett vírussal követték el, és a váltó alkalmazottjainak számítógépes levelezésen át juttattak a rendszerbe.

Az érintett platformot üzemeltető azonos nevű vállalat, a 2012-ben alapított Coincheck összesen több mint 437 millió dollár kártérítést fizetett mintegy 260 ezer megkárosított ügyfélnek.


A nagyszabású hekkertámadás ismét ráirányította a figyelmet a kriptodeviza-váltás szabályozásának nehézségeire. Míg a világ nagy részén még nincs szigorú szabályozás, és a politikai döntéshozók most igyekeznek megoldást találni az ellenőrzésre, Japánban, a világ első országaként tavaly fogadták el a kriptodevizákat legalizáló törvényt, és szabályozták a digitálisdeviza-váltók működését. Tokiót az a cél vezérelte, hogy a pénzügyi technológiai iparág innovációit a gazdasági növekedés ösztönzésére használja ki.

Japánban tavaly április óta kötelező jegyzékbe vetetniük magukat a kriptodevizákat váltó elektronikus kereskedési platformok üzemeltetőinek. A japán pénzügyi felügyelet (FSA) eddig 16 cégnek engedélyezte, hogy digitálisdeviza-váltót üzemeltessen, és tíznél több kérelem még elbírálás alatt áll. A hatóság ellenőrzi, hogy a szóban forgó cégek minden körülmények között képesek-e teljesíteni az ügyfelek iránti kötelezettségeiket.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen. A négy hónapos program során személyre szabott mentori támogatáshoz és két európai bootcamp tréningen való részvételi lehetőséghez jutott a két magyar, öt portugál, két-két lengyel és lett, valamint egy-egy cseh, litván, olasz és román csapat.

  • Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok

    Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok

    Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok, az eddig papíron zajló, döntően személyes megjelenést igénylő ügyintézést átterelve a digitális térbe – hívta fel a figyelmet a Netlock hitelesítésszolgáltató közleményében.