EUR: 320,38 Ft
CHF: 283,20 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Tech

Több millió dollár értékben loptak el tavaly kriptodevizát

Csaknem 662 millió jen, vagyis 6,3 millió dollár értékben loptak el hekkerek kriptodevizát Japánban a tavalyi év folyamán – közölte csütörtökön a japán rendőrség, amely első ízben hozott nyilvánosságra összesítést ilyen jellegű bűncselekményekről.

A rendőrség 149 ilyen kalózakciót regisztrált. A hekkerek az esetek nyolcvan százalékában úgy tulajdonítottak el kriptodevizát, hogy hozzáfértek a felhasználók virtuális “pénztárcájához”, ahol a kereskedéshez szükséges számítógépes kulcsokat, felhasználói neveket és jelszavakat tárolnak. A hekkerek gyakran a bitcoin, az ethereum és a riplle nevű kriptodevizákra fenték a fogukat, és 16 alkalommal japán kormányintézmények is érintettek voltak a lopásokban.


A világ legnagyobb, ugyancsak Japánban elkövetett kriptodeviza-lopására egyelőre nem sikerült teljesen fényt deríteni. Január végén a tokiói székhelyű Coincheck.com kereskedési platformon 534 millió dollár értékű alternatív kriptopénzt (altcoin) tulajdonítottak el egy likvid tárcából, ahol az egyik legnépszerűbb altcoint, a NEM (New Economic Movement) rövidített néven ismert digitális devizát tárolták. Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy ezt a lopást nem a virtuális “pénztárca” feltörésével, hanem kifejezetten a váltó számítógépes rendszere ellen kifejlesztett vírussal követték el, és a váltó alkalmazottjainak számítógépes levelezésen át juttattak a rendszerbe.

Az érintett platformot üzemeltető azonos nevű vállalat, a 2012-ben alapított Coincheck összesen több mint 437 millió dollár kártérítést fizetett mintegy 260 ezer megkárosított ügyfélnek.


A nagyszabású hekkertámadás ismét ráirányította a figyelmet a kriptodeviza-váltás szabályozásának nehézségeire. Míg a világ nagy részén még nincs szigorú szabályozás, és a politikai döntéshozók most igyekeznek megoldást találni az ellenőrzésre, Japánban, a világ első országaként tavaly fogadták el a kriptodevizákat legalizáló törvényt, és szabályozták a digitálisdeviza-váltók működését. Tokiót az a cél vezérelte, hogy a pénzügyi technológiai iparág innovációit a gazdasági növekedés ösztönzésére használja ki.

Japánban tavaly április óta kötelező jegyzékbe vetetniük magukat a kriptodevizákat váltó elektronikus kereskedési platformok üzemeltetőinek. A japán pénzügyi felügyelet (FSA) eddig 16 cégnek engedélyezte, hogy digitálisdeviza-váltót üzemeltessen, és tíznél több kérelem még elbírálás alatt áll. A hatóság ellenőrzi, hogy a szóban forgó cégek minden körülmények között képesek-e teljesíteni az ügyfelek iránti kötelezettségeiket.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Ha két autós koccant, eddig egymásra néztek: van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online-kárbejelentést.

 • Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.