EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,43 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Külföld

Több millió eurós bírság egy migránsmentő civil szervezetnek

A Proactiva Open Arms (POA) 3,2 millió euró bírságra számíthat, ha elmarasztalják a spanyol civil szervezetet Olaszországban, amiért a vádak szerint az illegális bevándorlást támogatta – közölték a POA jogászai csütörtökön.

Az ügy hátterében az áll, hogy a POA március közepén 216 migránst mentett ki a Földközi-tengeren, majd szállított a szicíliai Pozzallo kikötőjébe. A szervezet hajójának elkobzásáról kedden döntött a cataniai vizsgálóbíróság.


A POA jogászai egy sajtótájékoztatón elmondták: elmarasztaló ítélet esetén minden egyes megmentett migráns után 15 ezer euró pénzbüntetésre számíthatnak.

A civil szervezet tisztségviselői emellett a dpa német hírügynökséggel közölték azt is, hogy a hajó kapitánya és a mentési munkálatok koordinátora is három évig terjedő szabadságvesztésre számíthat bűnösségük megállapítása esetén.

Oscar Camps, a POA alapítója hangsúlyozta: amennyiben felszámolják a Földközi-tengeren tevékenykedő civil szervezeteket, úgy megszűnik a Líbiából útra kelő emberek megmentése is.

A POA korábban panaszt tett amiatt, hogy a líbiai parti őrség egyik hajója azzal fenyegetőzött, tüzet nyit a szervezet hajójára, ha nem adja ki a gondozásuk alatt lévő nőket és gyerekeket. Megtagadták az engedelmességet a líbiai felszólításra. A POA ez után azzal vádolta meg az olasz parti őrséget, hogy nem engedélyezték számukra a kikötést egy olasz kikötőben.

A földközi-tengeri mentésben részt vevő nem kormányzati szervek munkájáról egyre szélesebb körű vita zajlik Olaszországban.

Kapcsolódó Cikkek

  • 1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    Az orosz Progressz MSZ-10 teherűrhajó hajtóműveinek segítségével ezerkétszáz méterrel, a Földtől mért 409,35 kilométeres magasságba emelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának magasságát – közölte a Moszkva melletti Földi Repülésirányítás Központ (CUP) vasárnap.

  • Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai “egyeztettek vagy összejátszottak” az oroszokkal – közölte a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.