EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,43 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Belföld

Törvényt sértett! Ungár Péter valótlanságokat állított

A Választási Bizottság szerint Ungár Péter megsértette a választási eljárásról szóló törvényt – írja a Magyar hírlap.

A budapesti III. kerületi LMP-s képviselőjelölt kampányának részeként ismeretlenek közvélemény-kutatásnak álcázott telefonhívásokkal zaklatták a választókat, köztük olyanokat is, akik telefonszámuk kiadásához nem járultak hozzá. A kampányhívások során olyan kérdéseket tettek fel a kerület fideszes képviselőjelöltjéről, amelyek valótlan tényállításokat tartalmaztak. A Választási Bizottság csütörtöki határozatában Ungár Pétert elmarasztalta, és eltiltotta a további jogsértéstől – számol be a hírről a potál.

Ungár Péter korábban a HVG.nek elismerte,  hogy ő áll a budapesti telefonos kampányhívás-sorozat mögött,  azonban azt állította, szerinte az akcióban semmi törvénytelen nincs, a kampánya része.

A Fidesz az ellenzéki politikus ellen feljelentést tett.


A feljelentés nyomán lefolytatott vizsgálatot követően 2018 március 29-i határozatában a Választási Bizottság is kimondta, a „telefonhívásokban feltett kérdések valótlan tényállításokra hivatkoznak és nem tekinthetők véleménynyilvánításnak.” Indoklásukban hozzátették, hogy a kampány során a választók felé bármilyen formában eljuttatott valótlan állítások sértik az esélyegyenlőség elvét. Ennek nyomán a 7 tagú testület 4 igen és 3 nem szavazat mellett Ungár Pétert eltiltotta a további jogsértéstől – írja a Magyar Hírlap.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek