EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,66 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Külföld

Trump és Kim Dzsong Un találkozni fog!

A dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel; a bejelentést a világ több országa is üdvözölte pénteken.

Csung Jui Jong csütörtök este Washingtonban közölte: Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől. Ugyanakkor – fogalmazott Csung – az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd.


A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó – aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsong Unnal – azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást.

A találkozóra májusig sor kerülhet.


“Donald Trumppal együtt bizakodóak vagyunk, hogy diplomáciai eszközökkel kiaknázhatjuk a békés megoldás lehetőségeit” – fogalmazott a dél-koreai politikus. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy mindaddig folytatódik a nyomásgyakorlás Észak-Koreára, amíg Phenjan nem váltja szavait konkrét cselekvésre.

Trump a tájékoztató után Twitter-bejegyzésben reagált a Csung Jui Jong által elmondottakra. Az elnök pontosított: Kim Dzsong Un nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek.

A csúcstalálkozóig Phenjan – írta az amerikai elnök – nem hajt végre rakétakísérletet. A csúcstalálkozó szervezése már folyik – közölte Trump.

Mike Pence amerikai alelnök közleményben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok “nulla engedményt” tett Észak-Koreának a tárgyalásokért cserébe. Leszögezte: Észak-Korea annak ellenére hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, hogy Washington nemcsak engedményeket nem tett, hanem fokozta is a nyomásgyakorlást Phenjanra. Kiemelte: a phenjani meghívás egy csúcstalálkozóra annak bizonyítéka, hogy működik Trumpnak a kommunista rezsim elszigetelésére irányuló stratégiája.

“Üdvözöljük az Észak-Korea hozzáállásában bekövetkezett változást” – számolt be Abe Sindzó japán miniszterelnök az amerikai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetéséről. Mint mondta, egyetértenek abban, hogy a nemzetközi közösség továbbra is a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Észak-Koreára. Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse – tette hozzá a kormányfő.

“A májusi találkozó mérföldkő lesz a koreai-félszigeti béke szempontjából” – idézte a dél-koreai elnököt szóvivője. Ha Trump és Kim elnökök találkoznak egy Korea-közi csúcstalálkozó után, akkor már valóban egyenesbe jut a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele” – tette hozzá.

Mun Dzse In dicsérte Trumpot és Kim Dzsong Unt “bátorságukért és bölcsességükért”. “Különösen Trump elnök kormányát – amely készségesen elfogadta Kim Dzsong Un elnök meghívását – fogja dicsérni nem csak Dél- és Észak-Korea népe, hanem szerte a világon minden békeszerető nép” – vélekedett. A szöuli kormány nagyra értékeli “ezt a csodaszámba menő történelmi esélyt”. “Elvhűek és gondosak leszünk ebben a folyamatban, de nem leszünk lassúak” – tette hozzá Mun Dzse In.

Hszi Csin-ping kínai államfő telefonon beszélt Trumppal, és tudatta: értékeli, hogy Washington politikai úton akarja rendezni az Észak-Korea jelentette biztonsági problémát. Reményének adott hangot, hogy minden fél jóindulatot tanúsít a Koreai-félsziget javuló helyzete iránt, és kerüli, hogy bármivel is hátráltassa a folyamatot. A kínai államfő közölte azt is, szeretné, ha minél előbb megkezdené a párbeszédet az Egyesült Államok és Észak-Korea – adta hírül a kínai közmédia.

“Üdvözöljük az Észak-Korea és az Egyesült Államok közvetlen párbeszédére vonatkozó pozitív üzenetet” – mondta sajtótájékoztatóján Keng Suang kínai külügyi szóvivő. “Reméljük, hogy mindkét fél politikai bátorságról tesz tanúbizonyságot a helyes döntések érdekében” – tette hozzá.

“A következő lépés minden fél számára az, hogy fenntartsa ezt a kedvező lendületet, és együttműködjön a többiekkel annak érdekében, hogy helyreállhasson a béke és a stabilitás a Koreai-félszigeten” – fogalmazott Keng.

Oroszország reméli, hogy létrejön Trump és az észak-koreai vezető találkozója – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Addisz-Abebában. “Ezt egy helyes irányban tett lépésnek tartjuk. Remélem, hogy a megállapodás létrejön. Erre feltétlenül szükség van a Koreai-félsziget körül kialakult helyzet normalizálásához” – mondta.

“Pozitív fejleménynek tartjuk, hogy Trump elnök kész elfogadni Kim Dzsong Un meghívását egy csúcstalálkozóra” – jelentette ki Maja Kocijancic az Európai Bizottság szóvivője. Hozzátette, az EU végső célja továbbra is a Koreai-félsziget “teljes, igazolható és visszafordíthatatlan” nukleáris leszerelése.

Angela Merkel német kancellár reménysugárnak nevezte Trump és Kim tervezett csúcstalálkozóját. “Ezen tovább kell dolgozni” – tette hozzá Merkel.

António Guterres ENSZ-főtitkár lelkesítőnek tartotta és elismerően szólt az érintett felek hozzáállásáról, és hangsúlyozta, hogy megad minden támogatást azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek a koreai-félsziget békés atomfegyver mentesítéséhez vezetnek az erre vonatkozó biztonsági tanácsi határozatoknak megfelelően – mondta Stephane Dujarric, a világszervezet főtitkárának szóvivője.

Kapcsolódó Cikkek