EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Baja

Tücsök koma, gyere ki!

Tetőfokára vágott a hangulat a bajai városi színházteremben, bár ezúttal nem nőnapot ünnepeltek a jelenlévők: a Bajai Óvodaigazgatósághoz tartozó tagintézmények már négy éve szerveznek néptáncgálát, amelynek keretében a kicsik bemutathatják a népi kultúra terén megszerzett tudásukat.

Persze ez a tudás még bőven óvodásszintű, leginkább népi játékokból, körjátékokból, egyszerűbb lépésekből, népdalokból, rigmusokból, csúfolókból, kiszámolókból áll, beleszőve egy-két műdalos feldolgozást is, azonban a gyerekek lelkesedése cseppet sem mímelt. Az óvodákban tehetséggondozó programok keretében foglalkoznak néptáncoktatással, és úgy tűnik, minden intézménynek sikerült összehoznia egy-egy kis tánccsoportot (a legnagyobb gyermeklétszámmal működő ovinak kettőt is).


A kicsik a hagyományok fontosságára hívták fel a figyelmet

Lebbentek a szoknyák, koppantak a cipősarkak, hetykén büszkélkedtek a kalapok, két esetben még kispárna is előkerült. Nem véletlenül, hiszen Baján több óvodában is folyik nemzetiségi oktatás (horvát, illetve német nyelven), a kicsik pedig ilyenkor azt is megmutatják, mennyire haladtak ebben a témakörben. Úgy tűnik, minden népi kultúrának megvannak a maga népszerű darabjai, a horvátnak például a párnás játék, de a hagyományos vásári játékokban is jó néhány mondóka vagy dalocska ismétlődött. Így például a Szervusz, kedves barátom, gyere vélem táncba… kezdetű klasszikus kihagyhatatlannak bizonyul ilyen alkalmakkor, de a Zöld paradicsom, liliom… kezdetű nóta is hódít az ovisok körében.

Több hét felkészülés után közel 180 óvodás mutatta be néptánctudását

Az összesen mintegy 180 kis táncos és a hozzájuk tartozó családtagok megtöltötték a színháztermet, minden szülő büszkén figyelte a színpadon népviseletben ügyeskedő gyerekeket (akik igazi gyerek módra maguk is ki-kilestek, lopva integetve, a nézőtérre). A szervezők kiemelték: az óvodások már hetekkel azelőtt megkezdték a felkészülést, lelkesen gyakoroltak és próbáltak a fellépésre, közben a zene és a közös tánc csodáival töltekeztek. Ezt az örömet igyekeztek átadni a nézőtéren helyet foglaló közönségnek, valamint egymásnak is, hiszen a gála egyik fontos része, hogy a csoportok megnézhessék egymás produkciót. Mindez maradéktalanul meg is valósult, a fináléban pedig arra is alkalom nyílt, hogy az összes kis táncos egyszerre lepje el a színpadot, nagy közös körtáncban.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek