EUR: 314,43 Ft
CHF: 278,50 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Külföld

Túszt ejtett és gyilkolt az iszlamista terrorista

Túszokat ejtett és négy embert megölt péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre található Trèbes településen. A szemtanúk szerint a támadó lőfegyverrel, bozótvágó késsel és kézigránátokkal is fel volt szerelkezve, és azt üvöltötte: Allah akbar! A rendőrök lelőtték a férfit.

A Le Parisien információi szerint a támadó a 26 éves, marokkói származású Redouane Lakdim volt, az online szalafista hálózat aktív tagja, akit 2016-ban bebörtönöztek, és a francia hírszerzés gyanúja szerint Szíriában is járt. A túszejtő akció során a francia belügyminisztérium szerint négy ember meghalt, hárman megsebesültek.


/Fotó: EPA

 

A rendőrök megrohamozták az épületet, majd lelőtték a támadót. Egy nevének elhallgatását kérő rendőrségi vezető azt mondta, az akcióban két rendőr megsebesült.

Gerald Collomb francia belügyminiszter közlése szerint az egyik megsebesült rendőr – aki egy nő kimenekítéséért önként vállalta, hogy bemegy az üzletbe – végül életét vesztette. Mielőtt bement, telefonján felhívta társait, akik ezt követően végighallgatták, ahogy bent a terrorista agyonlövi a férfit.


A hősként meghalt csendőr /fotó:EPA

A csendőrség szerint egy szemtanú azt állította, hogy amikor a támadó bement az üzletbe, azt kiáltotta: „Allah akbar!” A párizsi ügyészség megerősítette, hogy a férfi azt mondta, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel, és Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i, 137 áldozattal járó párizsi merényleteket elkövető csoport egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte.

/Fotó: EPA

 

A France Infónak az egyik vásárló azt mondta, hogy a túszejtés kezdetekor kilencedmagával egy hűtőraktárba menekült. Egy órán át ott rejtőzködtek, majd egy vészkijáraton ki tudtak menekülni az épületből.

Emmanuel Macron francia államfő Angela Merkel német kancellárral tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatóján terrorcselekménynek minősítette az esetet. Ezt követően hangsúlyozta: Franciaországban továbbra is nagy a terrorveszély. A párizsi ügyészség továbbá bejelentette, hogy a terrorellenes hivatalt vezető ügyész Dél-Franciaországba megy a szupermarketben történtek feltárására.

Azt viszont már most is tudni lehet, hogy nem sokkal a túszejtés előtt a férfi az autójából rálőtt egy csoport szabadnapos rendőrre a 10 kilométerre lévő Carcassonne-ban. Egyikük a vállán sebesült meg.

/Fotó: EPA

/Fotó: EPA

/Fotó: EPA

 

A marokkói túszejtő /fotó:EPA

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek