EUR: 314,43 Ft
CHF: 278,50 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb II.kerület III.kerület

Új kórházi tömb, mozgásszervi diagnosztikai központ és szűrőcentrum az ORFI-ban

Teljesen megújul az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) az Egészséges Budapest Program (EPB) keretében.

Az 1,4 milliárd forintos fejlesztési forrás egyik részét orvostechnológiai berendezésekre, betegbiztonságot növelő beruházásokra, energetikai és informatikai fejlesztésekre használják fel. A másik részéből pedig megkezdődhet a tervezői munka, amelynek révén egy új, hétszintes, 15 ezer négyzetméteres épületet húznak fel a kórház területén.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője kiemelte, a kormány saját forrásból egyre többet tud költeni a családok támogatására, az oktatás fejlesztésére és az egészségügyi ellátás szintjének emelésére, az ágazatban dolgozók bérhelyzetének javítására.

– Az egészségügy területén évtizedes lemaradásokat kell behozni, és ez a kormány sokat tesz azért, hogy az ágazatra fordított költségvetési források növekedjenek,  2010-hez képest 2018-ban az állam 400 milliárd forinttal többet költ egészségügyre. Míg ez az összeg 2010-ben 1228 milliárd volt, addig idén 1660 milliárd forintból gazdálkodhat az ágazat. Varga Mihály hozzátette, az Egészséges Budapest Program során a főváros és Pest megye egészségügyi fejlesztései kizárólag hazai forrásból valósulnak meg. A miniszter a Frankel Leó úti ORFI beruházásain kívül említést tett a kerület és a szomszédos kerületek fejlesztéseiről is. Elmondta, 6,8 milliárd forintot költenek a II. kerületi egészségügyi szolgálat új épületére, 12 milliárd jut a Budai Irgalmasrendi Kórházra és 400 millió forint állami forrás a Szent Ferenc Kórház bővítésére is. Ezeken kívül 1,5 milliárd forint értékben szerezhet be orvostechnikai eszközöket a Szent János Kórház, és 9,3 milliárd forintot költenek a Kútvölgyi úti épületben a járóbeteg-ellátás korszerűsítésére is.


Poór Gyula, az ORFI főigazgatója arról beszélt, hogy a mozgásszervi betegségek diagnosztikájával, terápiájával és rehabilitációjával foglalkozó intézet 402 ágyon, 36 szakambulanciával, 24 órás betegfelvétellel látja el a lakosságot.

– Az ORFI három ütemben fog megújulni, az első ütemben a meglévő épületek homlokzat- és tetőfelújítása, a központi szakambulancia nyílászárócseréje valósul meg. A második etapban épülhet meg a 15 ezer négyzetméteres, 120 ágyas új kórházi tömb, ahol a mozgásszervi diagnosztikai központ és szűrőcentrum is helyet kap, valamint létrehozzák az országos mozgásszervi informatikai adatbázist is. A beruházás harmadik ütemében a többi betegellátó osztály korszerűsítése és komfortosítása valósul meg.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár örömtelinek nevezte a magyar kormány azon döntését, hogy az elkövetkező években 700 milliárd forintot fordít költségvetési forrásból Budapest és az agglomeráció egészségügyi intézményeinek megújítására.

Menczer Erzsébet, a III. kerület Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt, hogy az Egészséges Budapest Program a főváros legnagyobb kórházfejlesztési programja.

– A baloldali kormányzás alatt 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, leépültek és eladósodtak a kórházak, amortizálódtak az eszközök, az orvosok külföldre mentek. 2010-től azonban a kormány folyamatosan pótolja vissza a forrásokat az ágazatba. Azóta 77 kórház, 54 szakrendelő és 104 mentőállomás újult meg, továbbá 23 új rendelőintézet és 31 új mentőállomás épült. Menczer Erzsébet elmondta, az EBP keretében 2017 és 2026 között három centrumkórház jön majd létre, ezek közül egy újonnan fog felépülni Dél-Budán.

Kapcsolódó Cikkek