2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Szolnok

Új ünnepünk: a magyar széppróza napja

A Magyar Írószövetség novemberben kezdeményezte, hogy ezentúl minden évben február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük meg a magyar széppróza napját.

A név ötletgazdája a tavaly 80. évét betöltött Gál Sándor költő és író, aki számos verseskötetet, elbeszélést, regényt publikált élete során, de más műfajokban is maradandót alkotott. Véleménye szerint a próza túl tág fogalom, míg a széppróza az irodalmi értelemben vett prózára utal, ezért született meg az elnevezés. Jókai Mór születésnapja azért tökéletes időpont az ünnep megrendezésére, mert Jókai a mai napig megőrizte jelentőségét mint regényíró, életműve pedig a magyar irodalom egyik legnagyobb alkotása, amely fontos szerepet játszik a magyarok identitásában.


Karafiáth Orsolya
Fotó: Kiss János

A magyar széppróza napja alkalmából február 12. és 23. között – több mint 150 kortárs prózaíró és irodalomtörténész részvételével – több mint 120 rendezvényt szerveztek, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében. Komáromban, Jókai Mór szülővárosában indult az ünnepségsorozat február 7-én; ott a mai napig ápolják a Jókai-kultuszt, ezért is méltó helyszíne az új kezdeményezésnek.

Szolnokon február 14. és 17. között rendeztek író-olvasó találkozókat a könyvtárakban. Szerda délután Tóth Krisztina Márai Sándor-díjas író volt a Hild Viktor Könyvtár vendége, csütörtökön Darvasi László tartott irodalmi estet a Verseghy Ferenc Könyvtárban, pénteken délután pedig Karafiáth Orsolya írónő tartott felolvasást, szintén a Verseghy Ferenc Könyvtárban, amelyet kötetlen beszélgetés követett.

Egy kötetlen beszélgetésre is sor került a felolvasás után
Fotó: Kiss János

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.