EUR: 317,37 Ft
CHF: 279,51 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Szolnok

Új ünnepünk: a magyar széppróza napja

A Magyar Írószövetség novemberben kezdeményezte, hogy ezentúl minden évben február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük meg a magyar széppróza napját.

A név ötletgazdája a tavaly 80. évét betöltött Gál Sándor költő és író, aki számos verseskötetet, elbeszélést, regényt publikált élete során, de más műfajokban is maradandót alkotott. Véleménye szerint a próza túl tág fogalom, míg a széppróza az irodalmi értelemben vett prózára utal, ezért született meg az elnevezés. Jókai Mór születésnapja azért tökéletes időpont az ünnep megrendezésére, mert Jókai a mai napig megőrizte jelentőségét mint regényíró, életműve pedig a magyar irodalom egyik legnagyobb alkotása, amely fontos szerepet játszik a magyarok identitásában.


Karafiáth Orsolya
Fotó: Kiss János

A magyar széppróza napja alkalmából február 12. és 23. között – több mint 150 kortárs prózaíró és irodalomtörténész részvételével – több mint 120 rendezvényt szerveztek, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében. Komáromban, Jókai Mór szülővárosában indult az ünnepségsorozat február 7-én; ott a mai napig ápolják a Jókai-kultuszt, ezért is méltó helyszíne az új kezdeményezésnek.

Szolnokon február 14. és 17. között rendeztek író-olvasó találkozókat a könyvtárakban. Szerda délután Tóth Krisztina Márai Sándor-díjas író volt a Hild Viktor Könyvtár vendége, csütörtökön Darvasi László tartott irodalmi estet a Verseghy Ferenc Könyvtárban, pénteken délután pedig Karafiáth Orsolya írónő tartott felolvasást, szintén a Verseghy Ferenc Könyvtárban, amelyet kötetlen beszélgetés követett.

Egy kötetlen beszélgetésre is sor került a felolvasás után
Fotó: Kiss János

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.