EUR: 333,68 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Belföld

Újra becsukták a baloldal ügyvédjét

Másodszor is előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a hatmilliárdos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát, a baloldal ügyvédjét, akinek egyszerű gazdasági bűnügyéből politikai ingyencirkuszt csinál a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali ellenzék. A bukott kormányfő még az előzetes tárgyalásra is elment. Talán attól fél, hogy a milliárdok eltüntetésével gyanúsított Czeglédy beszélni kezd?

Egészen szürreális volt, hogy a baloldali ellenzék egyfajta Táncsicsként ünnepelte Czeglédy Csabát, akit a választáson indulás trükkjével 24 órára sikerült szabadlábra helyeztetniük. Ismeretes, hogy a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indított nyomozást az MSZP–DK szombathelyi önkormányzati képviselője ellen, ezért tavaly nyáron a Csongrád Megyei Főügyészség elrendelte a Gyurcsány Ferenchez közeli ügyvéd előzetes letartóztatását. Czeglédy a gyanú szerint az általa felügyelt iskolaszövetkezet-maffián keresztül összesen 6,3 milliárd forintnyi adót csalt el (sőt a hétvégén újabb bűncselekménnyel, gazdasági csalással is meggyanúsították). Az is kiderült, hogy Czeglédy cégének a Gyurcsány-birodalom egyik vállalata többször is adott kölcsön.


Czeglédy Csaba ügyvéd /Fotó: szegedma.hu

Vélhetően a volt kormányfőhöz közeli körök segítségével Czeglédy végül megszerezte az országgyűlési képviselő-választásokon való jelöléshez szükséges 500 aláírást, így jelöltette magát, aminek következtében mentelmi jogot szerzett. Egészen addig tartott a védettsége, amíg az Országos Választási Bizottság meg nem állapította: Czeglédy büntetőügyének semmi köze sincs a parlamenti választásokhoz, ráadásul jóval azok kiírása előtt követhette el őket. Ezért felfüggesztették a mentelmi jogát, és tegnap a Szegedi Járásbíróság újra előzetes letartóztatásba vette.

Gyurcsány feleségestől, Molnár Csaba DK-alelnök szellemi támogatásával vett részt az előzetes letartóztatásról tartott tárgyaláson, amely előtt Gyurcsányné, született Dobrev Klára még a gyanúsított teljesen szabályos őrzésére vonatkozó gúnyos megjegyzéseket is tett.


Mindezek fényében igen meglepő, hogy éppen az ellenzék vádolja azzal a magyar igazságszolgáltatást, hogy politikai okok miatt van rácsok mögött az adócsalás miatt már korábban jogerősen elítélt ügyvéd, akinek mostani gyanús ügyletei miatt számtalan diák maradt jövedelem nélkül addig, amíg a kormányzat nem intézkedett a megsegítésükről. A kérdés sokkal inkább az: ki fél valójában attól, hogy a régóta előzetesben ülő Czeglédy megtörik, és esetleg beszélni kezd arról, hová is került az iskolaszövetkezetekből eltüntetett hatmilliárd forint?

Hősként ünnepli a baloldal

Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő, a baloldal botránypolitikusa Facebook-bejegyzésében emlegette Táncsicsként a köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédyt, akinek újbóli őrizetbe vétele ellen mintegy 150 fős társaság tüntetett vasárnap. A „tömegben” szinte több baloldali politikus ácsorgott (például a DK-s Varjú László és Vágó István egykori kvízprofesszor, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Lendvai Ildikó vagy a volt SZDSZ-es, majd MSZP-s Mécs Imre), mint egyszerű magyar állampolgár. Gyurcsány pedig a Facebook-oldalán akadt ki, amiért feltették neki azt a teljesen logikus kérdést, hogy vajon az alig 24 órán át szabadlábon lévő Czeglédy miért éppen vele kommunikált.

– Czeglédy Csaba a Gyurcsány-párt és az MSZP közös titkos pénztárnoka. Ezért védelmezik őt, ezért tesznek meg mindent, hogy kikerüljön az előzetesből, hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól az ellene indult büntetőeljárásban. Vajon miért fontos és nélkülözhetetlen Czeglédy Gyurcsány Ferencnek és a szocialista pártnak? – tette fel a költői kérdést a fideszes Budai Gyula.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek