2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb XVIII.kerület

Újraélesztőt kapott a Bercsényi utcai rendelő

Február óta a pestszentimrei Bercsényi utcai háziorvosi rendelőben is van újraélesztő készülék. Az önkormányzat adománya jó eséllyel tarthatja életben azokat, akiknél időben veszik észre a szívleállást.

– Sok ezer pestszentimrei lakos egészségügyi ellátásának a központtól távolabb eső „szolgálóháza” egy olyan eszközzel gazdagodott, amely képes biztosítani az életmentés műszaki feltételeit – mondta köszöntőjében dr. Miriszlai Zsolt háziorvos.


Dr. Miriszlai Zsolt Lévai István Zoltántól és Kucsák Lászlótól vette át a készüléket (fotó: Városkép)

– Nem mindig hiszünk a statisztikákban, ám ez a kivétel erősítheti a szabályt. A defibrillátor rövid időn belül diagnosztizált szívleállás esetén kilencvenszázalékos esélyt ad az életben maradásra.
– Önkormányzatunknak mint adományozónak az szerezné a legnagyobb örömet, ha a készülék a feladatra készen állva, ám használat nélkül árválkodna a polcon – tette hozzá az átadón Lévai István Zoltán alpolgármester.

Mit tud a defibrillátor?

(fotó: Városkép)

– Egy elektromos készülék, amely szükség esetén szabályozott elektromos ütéseket ad („sokkol”).
– Az egyetlen eszköz, amellyel megszüntethető a hirtelen szívhalál leggyakoribb oka, a kamrafibrilláció.
– Az újraélesztésben a laikusok is biztonsággal használhatják, ugyanis bekapcsolás után hang- és/vagy képi utasításokkal irányítja az életmentést.
– A hirtelen halál bekövetkezése után 5 percen belül kell használni a készüléket, 10 perc után már alig van esély a sikerre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.