EUR: 321,25 Ft
CHF: 283,80 Ft
2018. november 20., kedd
Jolán

Egyéb Baja

Ünnepi hangulatban – így őrizzük a hagyományokat!

Bár nemrégiben még fáztunk és esélyesnek láttuk, hogy idén a locsolkodók kénytelenek lesznek sítalpat ölteni, ha el akarnak jutni a célszemélyekhez, úgy tűnik, a húsvét mégis meghozta a bolyhos barkákat, pelyhes kiscsibéket és az ünnep további kellékeit.

Baján évek óta bevett szokás a húsvéti vásár, amelynek természetesen az a szerepe, hogy segítsen a hangulat elmélyítésében és persze az ünnepi dekorációk, apró ajándékok beszerzésében. Húsvéti nyuszit ugyan nem lehet kapni – ami dicséretes, hiszen a felelős állattartás jegyében óva intünk mindenkit a csak ünnepi alkalomra szánt élő állatka beszerzésétől! –, de a hímes tojástól a kerámiabárányig és a virágfüzéres ajtódíszig minden egyéb megtalálható a sétálóutcai faházikókban. Azt is jó tudni, hogy a bajai művészek (festők és kézművesek) társasága erre az alkalomra is különlegességekkel készül, így attól sem kell tartanunk, hogy tucatholmival térünk haza: egyedi, kézzel készült, természetes anyagú dísztárgyakat vihetünk otthonunkba.


A látogatók ötleteket is meríthetnek a húsvéti vásárból

A húsvéti vásár másik jellegzetessége, hogy ezúttal a nagyhét három napján ünnepi programok is várták a sétálóutca közönségét. Óvodai és iskolai csoportok, hagyományőrzők és együttesek, zenészek, táncosok és kórusok készülnek rövid műsorral, összeállítással, hogy még meghittebbé tegyék a felkészülés időszakát. A szórakoztató programok természetesen csak nagycsütörtökig tartottak, hiszen utána már nincs helye a mulatozásnak: nagypénteken, amely a hagyomány szerint Jézus Krisztus kereszthalálának lehetséges napja, már nem illik vigadni, ilyenkor a bajai nép is templomba igyekszik, ki-ki a maga hite szerint. Addig azonban még ott van a lehetőség arra, hogy a lassan érkező tavaszban mindenki lelkileg is ráhangolódjon az ünnepre, feldíszítve nemcsak lakását, de szívét is. Fontos, hogy ebben az időszakban, és főként a családok éve jegyében, minél több program és lehetőség szolgálja a nyugodt, pihentető együttlétet, erre pedig kitűnő alkalom a vásárban való nézelődés, válogatás, a fellépő együttesek meghallgatása. S ha egy kerámianyuszi vagy festett, netán írott, a Baján és környékén máig fellelhető népcsoportok hagyományait őrző tojást vagy egyéb dísztárgyat is hazaviszünk, az biztosan hozzásegít ahhoz, hogy a teljes ünnepi időszak még szebb és mosolygósabb legyen.

Klasszikusan megterített ünnepi asztal Dusnokon

Kapcsolódó Cikkek