2018. augusztus 15., szerda
Mária

Belföld

Varga Mihály: A külföldön dolgozó magyarok hazacsábításának a titka a fizetések folyamatos növelése

A legfrissebb Figyelő címlapinterjút közölt Varga Mihány, nemzetgazdasági miniszterrel. A politikus biztosított mindenkit, hogy a választási év ellenére a költségvetés stabilitása, a gazadaság növekedése, a bérek emelkedése, a munkanélküliség és az adók csökkenése megmarad.

A magyar gazdasági régiók nagy eltéréseket tudnak mutatni. Ezzel tisztában van Varga Mihály is, aki szerint a gazdasági növekedés hozza magával a felzárkózást. Példaként felhozza Jász-Nagykun Szolnok, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Nógrád megyéket, mivel ezek teljesítettek a legkiemelkedően. Vagyis igazolódik az a feltevés, hogy mind Budapesthez, mind más megyékhez képest felzárkóztak az említett közigazgatási területek. Ezt a munkát folytatná a kormány, de úgy, hogy az emberek is érezzék azt, hogy bővülő gazdaságunk van, csökkenek az adók és nőnek a bérek – emelte ki a miniszter. Hozzáfűzte: “a polgári kormány ennek megfelelően azért dolgozik, hogy az idén is minden ember léphessen előre egyet a saját életében”.


Varga Mihály kiemeli, hogy a szakértők aggodalma a költségvetési túlfűtöttségről alaptalan. Elmondta, hogy “arra még nem volt példa, mint 2017-ben, miszerint negatív hozammal finanszírozták az állami kiadásokat a befektetők”. Magyarul a befektetők fizettek azért, hogy hitelezhessenek Magyarországnak.

A jövő gazdasági intézkedéseiről is kérdezték a nemzetgazdasági minisztert, aki kifejtette, hogy az infrastruktúra és az oktatás fejlesztésén lesz a hangsúly. Kitért a munkanélküliség kérdésére is, amely jelenleg történelmi mélyponton van Magyarországon. A közfoglalkoztatásban állók száma ugyan negyvenezer fővel csökkent, de úgy véli, ezt fel kell gyorsítani, hogy elkerüljük a munkaerőhiányt. Nem tett le a kormány külföldön munkát vállaló magyarok hazacsábításáról, amit a bérek folyamatos emelésével lehet megoldani – fejtette ki Varga. Közölte a legfrissebb adatokat is, miszerint 2017-ben közel 20 ezer fővel csökkent a külföldön dolgozók száma.


“Tudásalapú, innovatív gazdaságé a jövő, valamint kulcstényezőnek kell lennie a kutatás-fejlesztés rendszerének is” – jósolta Varga. A kormány szeretné növelni a magyar versenyképességet, ezért hozta létre a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot, valamint szeretné növelni a vállalkozó kedvet is. Utóbbit a munkáltatókat érintő járulékok csökkentésével serkentik. A társasági adó 9 százalékra, a szociális hozzájárulási munkáltatói járulék pedig 19,5 százalékra csökkent. Ezekkel Európa élvonalába kerültünk – jelentette ki. Kiemelte, hogy a kis- és közepes vállalkozások érdekeit is szem előtt tartják, ezért csökkentették a kata és kiva terheit.

Varga Mihály beszélt az általa képviselt II. és III. kerületi körzetről, az ott elért eredményekről, és a következő ciklusra vonatkozó terveiről is. Az eredményeket tekintve említette az iskola bővítési és felújítási programot, és az egézségügyi intézméyek fejlesztését, valamint az épített környezet – például a Klebelsberg-kastély vagy Gül Baba türbéjének – felújítását. “Nem tisztem ellenfeleim kampányát minősíteni, de ennek leginkább az az oka, mármint a támadásoknak, hogy nincs saját mondanivalójuk” – értékelte Varga az őt ért támadásokat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Fideszes nyugdíjasok halálát kívánja Homonnay

  Fideszes nyugdíjasok halálát kívánja Homonnay

  Az ellenzéki tüntetések egyik főszervezője, Homonnay Gergely közösségi oldalán osztotta meg botrányos gondolatait szomszédasszonyáról, amiben a nő halálát kívánja, pusztán politikai beállítottsága miatt.

 • Kövér László részvéttáviratot küldött olasz kollégáinak

  Kövér László részvéttáviratot küldött olasz kollégáinak

  Kövér László, az Országgyűlés elnöke kondoleáló táviratot küldött az olasz szenátus elnökének, Maria Elisabetta Alberti Casellatinak, valamint a képviselőház elnökének, Roberto Ficónak a keddi genovai viadukttragédia miatt – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

 • Emelkedik a gázolaj ára

  Emelkedik a gázolaj ára

  A Mol Nyrt. emeli bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára nem változik.