EUR: 329,88 Ft
CHF: 300,09 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Varga Mihály: A versenyképesség erősítéséhez jól képzett szakmunkások szükségesek

Magyarország versenyképességének erősítéséhez nélkülözhetetlen a jól képzett szakmunkások biztosítása – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, az európai szakmunkások budapesti versenye, az EuroSkills 2018 hivatalos főszponzoraival kötött megállapodás alkalmából tartott ünnepségen.

Kiemelte: az EuroSkills rendezési jogának elnyerése nemzetközi elismerése a magyar szakképzési rendszer fejlesztés során elért eredményeknek, amelyeket a kamara és a kormány közösen végzett.


A miniszter jelenlétében Parragh László, a versenyt rendező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke megállapodást kötött a hat főszponzor cég – az Audi Hungária Zrt., a DMG MORI Hungary Kft., a Festo Kft., a Kite Zrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a Siemens Zrt. – képviselőivel. A főszponzorok a szeptember 26-28. között a Hungexpo területén megrendezendő versenyhez mintegy 2 milliárd forint értékben eszközt, anyagot, szaktudást biztosítanak.

Parragh László úgy vélte, az EuroSkills ráirányítja a figyelmet a szakképzés fontosságára.


Varga Mihály kitért arra, hogy a magyar gazdaság növekedése modern tudáson alapszik, a munkaerőpiac átalakult, csökkent a munkanélküliség, a 2016-ban kötött hatéves megállapodás hozzájárul a keresetek növekedéséhez, és segíti, hogy a közfoglalkoztatottak egyre inkább az elsődleges munkaerőpiacon dolgozzanak.

Kiemelte: a nemzetgazdaság 19 ágazatából 18-ban dinamikusan nőtt a beruházás az elmúlt években, ami jelzi az erőteljes, stabil, fenntartható növekedést.

A gazdaság igényeit figyelembe vevő szakképzés jelentőségét hangsúlyozva Varga Mihály közölte, hogy a kormány a gyakorlati képzőhelyek számát 2022-ig 40 százalékkal kívánja növelni.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy az EuroSkillst a verseny történetében először rendezik meg Közép-Kelet-Európában, ezt a jogot Budapest nyerte meg, a kormány 2013-ban döntött a verseny lebonyolításának 6 milliárd forinttal való támogatásáról.

Parragh László ismertette: a fiatal szakmunkások versenyét kétéves ciklusban rendezik meg, egyik évben a világ-, másik évben az európai bajnokságot. A magyar indulók ezeken a versenyeken rendszeresen jól szerepelnek, érmeket nyernek.

Elmondta azt is, hogy a MKIK erős versenyben, Norvégiát megelőzve nyerte el a rendezés jogát. A budapesti versenyre 28 országból mintegy 40 szakmában 600 versenyzőt és 80 ezer látogatót, kísérőt várnak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.