2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb I.kerület XI.kerület

Versképek a Gellérthegyen

A magyar gyermekirodalom legendás időszakából és a kortárs illusztrációkból láthatunk pazar válogatást a KMM–Balassi Intézet Versképek című versillusztrációs kiállításán a Gellérthegyen. A csaknem félszáz művész alkotását bemutató tárlat április 11-ig tekinthető meg a Somlói út 51. szám alatt.

– Az ’50-es, ’60-as évek ideig-óráig hallgatásra ítélt költőnemzedékének tagjai közül sokan fordultak a gyermekirodalom felé. A Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán és Weöres Sándor nevével fémjelzett időszak gyermekirodalmi csúcsteljesítményei a versek voltak, amelyeket aztán olyan kiemelkedő rajzolók illusztrálták, mint Bálint Endre és Hincz Gyula, Kass János és Réber László vagy Reich Károly. A hazai könyvillusztráció nagy generációja után a képeskönyv műfaja az ezredforduló óta újra aranykorát éli – mondta Hammerstein Judit, a KKM helyettes államtitkára. A Balassi Intézet vezetője hozzátette, a tervek szerint a Versképek című tárlat augusztusban a Pekingi Könyvvásáron, októberében pedig a Ljubljanai Könyvvásáron is bemutatkozik, ahol Magyarország lesz a díszvendég.


A KKM–Balassi Intézet kiállítása az új aranykorból és a magyar grafika nagy generációjának rajzaiból egyaránt válogat. A közönség csaknem félszáz illusztrátor – Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Békés Rozi, Buzay István, Dániel András, Faltisz Alexandra, Gyöngyösi Adrienn, Horváth Ildikó, Igor Lazin, Kállai Nagy Krisztina, Kárpáti Tibor, Keresztes Dóra, Keszeg Ágnes, Kismarty-Lechner Zita, Kun Fruzsina, Kürti Andrea, Makhult Gabriella, Máray Mariann, Maros Krisztina, Megyeri Annamária, Molnár Jacqueline, Nagy Diána, Nagy Norbert, Orosz Annabella, Pap Kata, Pásztohy Panka, Paulovkin Boglárka, Pikler Éva, Rofusz Kinga, Schall Eszter, Szalma Edit, Szimonidesz Kovács Hajnalka, Szulyovszky Sarolta, Takács Mari, Timkó Bíbor, Vojnich Erzsébet – rajzaival találkozhat. A kiállításon szerepel olyan vers, amelyet több grafikus is illusztrált.

Dániel András író, illusztrátor úgy fogalmazott: „A szavak érzékeny egyensúlyát joggal féltjük az őket körülrajzoló vonalaktól.”


– Mert legyenek ezek bármilyen finomak és óvatosak, elég egy rossz mozdulat, az értelmezés bicsaklása, és megborul a betűkből rakott balansz, szökik a varázs, és a szavak máris ott hevernek szerteszét, mint a marokkó játék szétguruló pálcái. Dániel András hozzáfűzte, a jó versillusztráció nem megjelenít, inkább óvatosan megvilágítja a szöveget, s a maga talányos eszközeivel párbeszédbe lép a verssel, remélve, hogy ettől a nézők és az olvasók is kapnak valami újat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.