2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb III.kerület

Vigyázat, vaddisznók!

Az óbudai vadkamera felvétele élelmet kereső vaddisznókat rögzített a nagy hidegben. Jelenleg a vadállomány által sűrűn látogatott, vadbetörés szempontjából frekventált területnek minősül az Óbor utca és környéke, Óbor köz, Tamás utca, Gyöngyvirág utca, Rókahegyi út, Ürömi út, Héthalom utca, Csúcshegy, Táborhegy, Testvérhegy, Remetehegy, valamint Mátyáshegy területe.

A kerület esztergomi vasútvonaltól északra eső részein a Pilisvölgye Vadásztársaság, a kerület déli részén a Pilisi Parkerdő Zrt. az illetékes, szakembereik a túlszaporodott állomány visszaszorításán dolgoznak. A természetes szelekción túl kilövéssel szabályozzák az állományméretet, etetőket-itatókat alakítanak ki az állatok részére az erdő mélyebb pontjain, valamint folyamatosan üzemeltetik a telepített vadbefogókat. Amennyiben szükséges, állategészségügyi, közegészségügyi, közbiztonsági, közrendvédelmi okokból a szakemberek kilövéssel távolítják el a problémás egyedeket.


A vaddisznó (Sus scrofa) lakott területre is bemerészkedik (Fotó: MTI Fotó: Komka Péter)

A vaddisznók (Sus scrofa) családokban élnek, nevelik utódaikat. Az előző évben vemhesült állatok lassan életet adnak utódaiknak, vagy már malacot nevelnek. A legtöbb kismalac február és május között születik, de a párzási és az ellési időszak is egyre inkább kitolódik. Az anyaállat vehemensen védi utódait, akár az élete árán is óvja őket. Amennyiben ilyen állat jelenlétét észleljük, semmi esetre se közelítsük meg az anyát és ne zavarjuk meg utódai gondozásában. Ilyenkor jó eséllyel ellenünk fordul akár az egész család, mert természetes ösztöneiket követve óvják az utódaikat.

Fontos, hogy azokon a területeken, ahol tudomásunk van vaddisznócsalád jelenlétéről vagy észlelhetőek az állatok közlekedőútjai (vadváltók), házi kedvencünket mindenképp tartsuk pórázon. A szakemberek kérik, hogy a lakosság ne etesse a kóbor állatokat sem, hiszen a kihelyezett élelem mind a rókákat, mind a vaddisznókat a lakott terület belső övezetei felé csábítja.


Kapcsolódó Cikkek