2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Szekszárd

Világbajnok a szekszárdi rádióamatőr

Világbajnoki címet szerzett a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség 2017. évi rövidhullámú világbajnokságán Weisz László, a Szekszárdi Rádióklub tagja. Az egyik legnehezebb, úgynevezett Unlimited High Power Mix kategóriában lett világbajnok. A világbajnokságon 132 ország több mint négyezer versenyzője vett részt.

– Ez az első helyezés egy hosszú folyamat eredménye volt. A Szekszárdi Rádióklub a Szekszárd melletti hegyen épített egy úgynevezett versenyállomást, ahol olyan technikai hátteret sikerült biztosítani, amivel már nemzetközi eredményeket is el lehet érni. A rádióforgalom az egy speciális szakága a rádióamatőrök tevékenységének. Egy előre meghatározott kiírás alapján huszonnégy órás versenyt kell teljesíteni a versenyzőknek. Mindenki a saját állomásáról versenyzik, tehát ez helyileg nem egy adott helyhez kötött rendezvény. Azt kell még tudni róla, hogy amikor ez a verseny lezajlik, utána mindenki a számítógépre rögzített jegyzőkönyvét beküldi a rendezőknek, akik ezt számítógépes robotok segítségével elemzik. Lényegében hosszas procedúra után derül ki a végeredmény, ez több hétig is eltarthat. Természetesen a megmérettetésen több kategória van. Az a kategória, amelyben én világbajnoki címet szereztem, a legnehezebb – részletezte Weisz László, a Szekszárdi Rádióklub tagja.


Illusztráció: Csíki Szende

Weisz Lászlónak nem volt újdonság ez a megmérettetés, hiszen ugyanezen a versenyen, ugyanebben a kategóriában az előző évben második helyezést ért el, míg 2015-ben harmadik volt.

– Annyit kell még tudni erről a versenyről, hogy ez alatt a huszonnégy óra alatt 3000 összeköttetést lehet létesíteni, ami annyit jelent, hogy óránként több mint százat naplózni, jegyzőkönyvbe venni. Ezt természetesen fejben kell véghezvinni, tehát nem csupán az éjszakázás jelent kihívást a versenyen, hanem a szellemi megterhelés is, mivel nagy részét úgynevezett távíró üzemmódban csináljuk, tehát morzézunk – zárta mondandóját a szekszárdi világbajnok.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.