EUR: 336,18 Ft
CHF: 313,92 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Belföld

A migráció egyik „bölcsőjében” forgatott filmet Georg Spöttle – Videó!

Dakarban, Szenegál fővárosában készített riportfilmet nemrégiben Georg Spöttle. A biztonságpolitikai szakértő annak a tanulmánynak a valóságtartalmára keresett bizonyítékot – vagy cáfolatot –, amely szerint az ország 15 milliós lakosságának több mint 40 százaléka arra készül, hogy elhagyja hazáját. A kétrészes filmet az M1 tűzte műsorára.

Dakarban, Szenegál fővárosában készített riportfilmet nemrégiben Georg Spöttle. A biztonságpolitikai szakértő annak a tanulmánynak a valóságtartalmára keresett bizonyítékot – vagy cáfolatot –, amely szerint az ország 15 milliós lakosságának több mint 40 százaléka arra készül, hogy elhagyja hazáját. A kétrészes filmet az M1 tűzte műsorára. Forráspont címmel készített riportfilmet az Európai Unió felé irányuló migráció hátteréről Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. Az M1 által sugárzott film első epizódjában annak járt utána a dakari utcákon, otthonokban, hogy igaz lehet-e az a friss washingtoni tanulmány állítása, amely szerint a 15 milliós szenegáli lakosság mintegy 41 százaléka hazájának elhagyására készül, arra, hogy legális vagy illegális módon átjusson az Európai Unióba – írja a hirado.hu.


A vágóképekkel gazdagon illusztrált alkotásban a szakértő a migrációs hátteret is elemezte. Elmondta, hogy az ENSZ adatai szerint Afrika lakossága 2000 óta 470 millióval emelkedett, és ezzel meghaladta az egymilliárd-kétszázmillió főt. Ugyancsak az ENSZ szerint – folytatta Spöttle – hozzávetőleg 60 millió ember készül arra a következő tíz évben, hogy elhagyja a kontinenst, elinduljon az Európai Unió, Amerika vagy Ausztrália felé. Ezt alátámasztják a NATO azon jelentései is, amelyek szerint Afrika fiataljainak nagyobb része fontolgatja ezt – fontos hozzátenni, hogy arrafelé az átlagéletkor 25 év.

Dakar lakosainak mintegy 95 százaléka muzulmán vallású, a fennmaradó 5 százalék pedig keresztény. Komoly problémát jelent Szenegálban is a túlnépesedés, különösen vidéken vagy azokban a családokban, ahol jellemzően alacsony az iskolázottsági szint. „Azok az emberek, akik nem tudták elvégezni az iskolát, mert a szüleik szegények voltak, azok gondolkodnak azon, hogy elinduljanak Európába. Látják a filmeket, az újságokat, és azokból kiindulva szeretnének olyan életszínvonalon élni, amilyen nekünk jutott Európában” – világított rá helyszíni riportjában Georg Spöttle – írja a hirado.hu.


A gazdasági helyzetet megvilágítandó elmondta, hogy a szenegáliak egy-egy kisebb, akár alkalmi vagy segédmunka-lehetőségért hajlandók akár napi 20-30 kilométert is utazni. Arrafelé átlagosnak számít a 35 ezer forintnak megfelelő havi bér, ugyanakkor a kenyér, a tej, a tojás nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a budapesti üzletekben.

„A kivándorlás fő motivációja tehát a pénz, akár az életveszélyes út árán is, át a Földközi-tengeren” – mondta a szakértő.

Georg Spöttle a filmben leszögezte: több európai ország vezetője azt állítja, hogy a migráció jó dolog, mert szükség van az unióban munkaerőre. „Mi viszont azt tapasztaltuk, hogy inkább a tanulatlanok mennének el, vagyis nem helytálló az a kijelentés, hogy ők dolgozni érkeznek Európába. Sőt, akadtak olyan fiatalok is, akik azt mondták, hogy nekik elég lesz a segély is, ha nem kapnak munkát” – tudatta a szakértő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek