EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Sopron

A soproni fotós idén tíz nagydíj helyszínéről tudósít

A Forma–1 idei szezonjában is elképesztő helyeken készít majd képeket Tóth Zsombor. A soproni fotóssal készült interjúban kulisszatitkokat is megoszt a Lokál Extra olvasóival.

Tóth Zsombor a Forma–1 egyik legnagyobb ászával is fotózkodott
Fotó: TZS

– Hogy és mikor kerültél kapcsolatba a Forma–1 világával?
– Elég korán, már négyévesen. Az előttünk álló hétvégéhez hasonlóan, 1994 áprilisának utolsó hétvégéje az első emlékem. A verseny másnapján ültünk a vonaton és mindenki arról beszélt, hogy Senna meghalt. Akkor még nem értettem és nem tudtam, mi történt, viszont előttem voltak a képek a hétvégi közvetítésekből. Ezt követően mindig  egy kék-zöld Benetton autó miatt néztem a versenyeket, amely két év múlva „vörösre változott”. Hogy az autóversenyek közül éppen a Forma–1 adta magát? Nagyon nem is emlékszem, hogy más autóversenyt közvetítettek volna, internet pedig még nem is volt a háztartásban.
– Idén milyen munkák várnak rád?
– A tervek szerint a huszonegyből tíz versenyről fogok a helyszínről tudósítani.
– Melyiket várod a legjobban?
– Minden helyszín más, más emberek vannak, más pályák, más a kultúra. Baku különösen közel áll hozzám, mivel hivatalosan itt fotóztam először Forma–1-et 2016-ban. Valamint azért, mert már harmadszor megyek, így nagyon sok információm, helyismeretem és tapasztalatom van a területről, ami segít a munkámban. Magyar Nagydíjon nem voltam még fotósként, így azt is nagyon várom, hogy sok más széria után Forma–1-es futamon is visszatérhessek a Hungaroringre.
– Mennyire találkozol testközelből a versenyzőkkel, mennyire látsz a kulisszák mögé?
– Teljesen testközelben dolgozunk a versenyzőkkel, hiszen ez is a feladatunk, hogy minél jobb illusztrációkat készítsünk a cikkekhez akkor is, amikor a versenyző nem az autóval száguld. Viszont mi ilyenkor„kollégák” vagyunk, ilyenkor nem lehetek szurkoló. Néha-néha belefér egy-egy fénykép vagy pár mondat váltása velük. Nekem az a fontos, hogy az első pár futamom után a versenyzők érezhetően elfogadtak. Ez olyan apróságokban is megnyilvánul, hogy amikor fényképezek egy versenyzőt, nem siet el, vagy nem fordul el szándékosan, hanem mosolyog, természetesen viselkedik. Gyakran előfordul, hogy valaki bejut ebbe a szűk körbe, viszont az első versenye után nem látják többé, mert nyaralásnak fogja fel a szituációt.


A soproni fotósnak a legjobb pillanatokat is sikerül lencsevégre kapnia
Fotó: TZS

– Mi az eddigi legemlékezetesebb sztorid?
– Talán ami elsőre eszembe jut, hogy tavaly az utolsó versenyen Abu-Dzabiban vasárnapra nagyon rosszul lettem a fáradtság és a nagy meleg miatt. A gyógyszeres dobozom valahogy itthon maradt, a gyógyszertárak pedig zárva voltak vasárnap reggel. A pályán kaptam a tanácsot az egyik kollégától, hogy kopogjak be a Medical Centerbe. Ez minden pályán egy kötelező minikórház, ahol komoly balesetek esetén tudják stabilizálni a versenyzőket. Ez az egyetlen hely a bokszokon kívül, ahova fotós nem léphet be. Bekopogtam, hogy adjanak bármilyen erős fájdalomcsillapítót és itt se vagyok. Meglepetésemre megragadták a karom és egy olyan modern helyiségben vizsgáltak ki, amilyet még nem láttam. Vércukor, vérnyomás, láz, mindent mértek és kikérdeztek. Látszott, hogy nagyon profik és mindenre fel vannak készülve.

Tóth Zsombor Bakuban fotózott először Forma–1-et, idén harmadik alkalommal utazik Azerbajdzsánba. A tehetséges fotósnak idén először lesz alkalma képeket készíteni a Magyar Nagydíjról.

Nem könnyű munka a fotósé Fotó: TZS

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.