EUR: 333,66 Ft
CHF: 305,45 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Belföld

A választás tétje: ismert emberek mondták el véleményüket

Április 8-án országgyűlési választás lesz Magyarországon. A Figyelőnek ismert művészek, értelmiségiek, véleményvezérek mondták el, hogy miért szavaznak.

A választás sorsdöntőnek ígérkezik. Tétje, hogy sikerül-e fenntartani az ország stabilitását és működőképességét, vagy egy kaotikus időszak következik. A választásnak utat kell nyitnia a hiányosságok megszüntetése előtt, ami társadalmi békénk, kibontakozásunk és világbeli helytállásunk előfeltétele.
Oberfrank Ferenc kutatóorvos


A kormányozhatóság kérdésköre a tétje a választásoknak. Az egészséges gazdasági egyensúly fenntartása: gazdasági növekedés melletti alacsony költségvetési hiány és csökkenő adósságráta.
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke

Egy rohamtempóban átalakuló világban kell megmaradnunk olyannak, amilyenek vagyunk, megőrizni, amink van. A magyar jövőhöz ragaszkodva, keresztény kultúránk tudatában szükséges tovább építkeznünk. Felelős döntés szükségeltetik mindenki részéről. Nem háríthatunk. Valódi polgárként kell viselkedni. El kell menjünk szavazni!
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója


Mindenkit buzdítok, hogy vegyen részt a szavazáson. A rendszerváltoztatás utáni összes lehetőséggel éltem, mindig leadtam a voksomat, ezt az állampolgári részvétel minimumának tartom. Mindig családostul megyünk a szavazókörbe, ráadásul az idén hozunk magunkkal még egy embert: Márton fiam első szavazóként vesz részt az eseményen.
Kovács Ákos énekes-előadóművész

A migránskérdés nem játék, hanem játék a tűzzel. Nincs szükségünk egyetlen olyan alakra sem, akit ezek a furcsa tekintetű ellenzéki figurák azonnal behurcolnának az országunkba. A rendszerváltás utáni huszonnyolcadik évben szégyen lenne az ellenzéket odaengedni a kormánylapáthoz.
Hanczár János humorista, író, logopédus

Ha nem újrázhatna a jelenlegi kormány, akkor visszatérne az az időszak, amelyet már megtapasztalhattunk 1994-ben, mikor is az MDF által megteremtett gazdasági növekedést „szétzúzta” az MSZP–SZDSZ-kormány. De hasonlóan járt el a Gyurcsány–Bajnai-duett is. Míg a polgári-jobboldali kormány a nemzeti érdekeket tartja szem előtt, addig az ellenzék a nemzetközi tőkét szolgálná ki.
Boros Imre közgazdász, volt Phare-miniszter

Orvos vagyok és tanár. Nekem az élet a legfontosabb, éppen ezért szeretem biztonságban tudni az egyetememet, szakmámat és a betegeimet is. De persze a jövő az igazi tét minden szavazáskor. Vagyis az, hogy a gyermekeink és az unokáink milyen országban élnek majd. Most sincs ez másképp. Ők a fontosak.
Merkely Béla szívsebész, a Semmelweis Egyetem rektora

Az embernek polgári kötelessége, hogy elmenjen szavazni. A biztonságra, a polgári értékekre, a kereszténységre. Egész Európa felbolydult, és nekem úgy tűnik, hogy Magyarország egy biztonságos sziget.
Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója

Előttünk egy egész nemzet sorsát befolyásoló esemény áll, mely nem csupán a ma, hanem hosszú időre a jövőnk választása is. Menjünk el szavazni a magyar Magyarországra!
Takaró Mihály író, irodalomtörténész, tanár

A magyar gazdaság szempontjából kiemelkedően fontos, hogy stabilitásorientált gazdaságpolitika legyen, amelynek egyrészt feltétele a fiskális fegyelem fenntartása, másrészt pedig a monetáris és a költségvetési politika harmonikus együttműködése, a teljesítményelv érvényesítése.
Pesuth Tamás, a Corvinus Egyetem adjunktusa

Egy összeomlott ország rendbetételében fogant a mostani rendszer. A választás tétje az, hogyan élünk mindezzel: megerősítjük vagy szétverjük a működés jelenlegi kereteit.
Szepesi Balázs, a Hétfa Kutatóintézet stratégiai igazgatója

Ma Európáról szavazunk, a kontinens jövőjéről. Fontosnak tartom, hogy Európa maradjon meg a jelenlegi formájában, és ezt a voksommal is ki kell fejeznem.
Földi László biztonságpolitikai szakértő

„Építs! Ne ronts!” – mondta Széchenyi István. A nyolc év alatt újjáépített ország továbbépítésére szavazok!
Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, a Nemzet Művésze

Miután a hitelminősítők szerint a magyar államadósság finanszírozása befektetésre ajánlott, a nemzetközi intézmények vélekedése alapján pénzügyi stabilitás van Magyarországon. A piacok pedig semmit sem szeretnek jobban, mint a kiszámíthatóságot.
Áron G. Papp, a HSU (Svájci–Magyar Kereskedelmi Kamara) társelnöke

A választás tétje a jövő. De nemcsak a mi jövőnk, hanem a gyermekeinké és az ő gyermekeiké is. A biztonság, amely pszichológusi szemmel a szabadság elengedhetetlen pillére. Az, hogy az ember itthon otthon érezhesse magát, és a hazatérést fontolgatók bizakodóan hozhassák meg a döntést.

Életünk pillanatai döntések sorozata. Igeneket mondunk és nemeket. Nem gondolunk mindig a felelősségre, ám az késztet bennünket – engem – mindenkor cselekvésre, mint április 8. is, hogy  elmenjek szavazni kislányom, Katinka jövőjéért.
Szarvas József Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, színművész

Ez az ellenzék elvesztette a hitelét, elvesztette a szava-hihetőségét. Az Orbán-kormánynak a magyarok az elsők. Az ellenzéknek biztosan nem a magyarok lennének.
Apáti Bence balettművész, közíró

Az eredmények sokasága önmagáért beszél: jelentős a fejlődés Budapesten, és jelentős vidéken is, nagyjából ezt az „irányt” kockáztatjuk. Több évtizede várt beruházások valósultak meg az elmúlt években, és bár az egészségügyben még akad tennivaló, a vidéki Magyarország legfontosabb intézményeit sikerült megújítani, rendbe tenni.
Sas György orvos, plasztikai sebész

Az elmúlt nyolc év leforgása alatt sikerült megteremteni a pénzügyi stabilitást, eközben pedig a gazdaság növekvő pályára állt. Hasonlóan sikeres évek kellenek még, hogy a felzárkózás a fejlett gazdasághoz megtörténjék. Ez a tétje, hogy marad-e a jelenlegi „felállás”, vagy más pályára állunk.
Lentner Csaba egyetemi tanár

Ha a gyerekeimről rosszat hallok, szomorú leszek, ha hazugságon érem őket, az nagyon fáj. De ha bajba kerülnek, nem kérdés, megyek-e értük. Így vagyok az Operával és a választással is: valamennyien tudjuk, mi a nagyobb érték, és én mindig igennel szeretek szavazni, sosem tagadással.
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója Bunford Nóra Junior Prima díjas pszichológus, kutató

Vizsgáljuk meg a pártok álláspontját a számunkra legmeghatározóbb kérdésekben, és menjünk el választani! Az általam legfontosabbnak tartott pontok, amelyek alapján mérlegelek: kiáll-e az adott párt az élet védelméért a fogantatástól kezdve a természetes halálig? Támogatja-e a családokat és a házasságot? Támogatja-e a keresztény értékeket? Döntenünk kell, mert családjaink, gyermekeink és hazánk jövője a tét!
Zaymus Eszter, a CitizenGo aktivistája

A nyilatkozatok alapján a Jobbiktól a DK-ig terjedő pártok, amennyiben hatalomra kerülnének, megszüntetnék a mostani, egykulcsos adórendszert, ígéreteik fejében pedig adót kelleni emelni. Nagy kérdés az is, hogy egyáltalán kormányozható lenne-e az ország ilyen sokrétű ideológia mentén, mint amit az ellenzék felmutat.
Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője

A választásokra azért fontos mindenkinek elmenni, mert a közöny, hogy nem törődöm vele, nem az én dolgom, az nem jogosít fel arra, hogy később kritizáljuk a rendszert. Mindenkinek legyen benne a saját döntése, hogy merre megy az ország!
Schobert Norbert üzletember

Ez a választás nemcsak a képviselőhelyek elosztásáról szól, hanem értékválasztás is: mi, magyarok milyen Európát akarunk. Magyarországnak erős felhatalmazással rendelkező, cselekvőképes kormányra van szüksége, amely képes a nemzeti érdekek képviseletére az unióban. Ezért megyek el szavazni és adom a voksomat a Fideszre.
Kötter Tamás író

A többségi társadalomnak meg kell értenie, hogy csakis olyan kormányra és intézkedésekre szabad szavaznia, amelyek annak az esélyét kínálják, hogy a hazai cigány közösségek tenni akaró része kapjon lehetőséget és vállaljon felelősséget a saját sorsának a jobbítása érdekében.
Forgács István romaügyi szakértő

Magyarország volt az első és egyetlen ország, amely felismerte a migránsveszélyt, és felelős döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy megvédi az országot és Európát az illegális, ellenőrizetlenül beáramló bevándorlóktól. Április 8-án azért szavazok a Fidesz–KDNP-szövetségre, mert ez az egyetlen biztosíték arra, hogy hazánk továbbra is erős, stabil és biztonságos ország maradhasson!
Nacsa Olivér előadóművész, producer

Az életünket, a jövőnket befolyásoló döntéseknél, mint amilyen egy parlamenti választás is, mindig azt kell mérlegelnünk elsősorban, hogy egy-egy párt programja mennyire családbarát, mennyire képviseli a családok érdekeit.
Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének az elnöke

Ha nem a mostani gazdaságpolitika folytatódik, akkor elsődlegesen a jelenleg európai uniós szinten is az egyik legjobb reálbér-növekedésünket kockáztatjuk.
Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke

Mindenkinek át kell gondolnia, aki az átlag környékén vagy annál többet keres: odaadná-e a fizetése további 20 százalékát, hogy ne a Fidesz kormányozzon? Ha igen, szavazzon az ellenzékre és a sávosan progresszív adóra! Ha nem, akkor biztos tudja, mi a dolga április 8-án!
Pindroch Ferenc kommunikációs szakember, üzletember

Gazdaságpolitikai oldalról óriási érték a stabilitás, a válságállóság: ebből a szempontból a rendszerváltás óta nem volt ilyen jó a helyzet Magyarországon. Múltbéli tapasztalat: egy kormányváltás esetén „mindent felrúgnának”.
Tóth Gergely főiskolai tanár

A nemzet, a magyar történelem sorsfordító pillanatait éljük most! Minden felelősen gondolkodó, igaz szívű magyar embert arra kérek, hogy a gyermekeink, a jövendő nemzedék érdekében fogjunk össze és védjük meg hazánkat, a függetlenségünket!
Pataky Attila, az Edda frontembere

Mint felelős sportvezető, ezt bizonyos fórumokon meg is tudom tenni. De nemcsak mint sportvezetőnek, hanem mint magyar állampolgárnak is van felelősségem. Ez esetben a jövőnkért. A szavazási lehetőségemmel így élni fogok, élnem kell.
Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó

 

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.