EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,49 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb XVIII.kerület

A visszalépések segítettek az ellenzéknek

Négy éve minimálisan ugyan, de Kucsák László nyert Kunhalmi Ágnessel szemben az országgyűlési választáson a 15. választókerületben. Az országos, nagy arányú fideszes siker mellett Pestszentlőrincen és Pestszentimrén most az MSZP–Párbeszéd képviselője nyert, amihez az utolsó pillanatokban visszalépők segítették hozzá.

Egymást követően harmadszor győzött elsöprő fölénnyel a Fidesz–KDNP-koalíció az országgyűlési választáson, tehát ismét Orbán Viktor miniszterelnökségével alakulhat kormány. A győztes koalíció támogatottságát jelzi, hogy a rendszerváltás óta még soha nem mentek el annyian szavazni, mint most.


Kunhalminak az LMP-sek segítettek
MTI Fotó: Mohai Balázs

Így volt ez a XVIII. kerületben is. Az országgyűlési képviselői mandátumért induló Kucsák László Fidesz–KDNP-s jelölt a növekvő szavazási kedv mellett tíz százalékkal több voksot kapott, mint 2014-ben. Orbán Viktor miniszterelnök még a választás napján is szakított arra időt, a kampány utolsó perceit is kihasználva, hogy szavazásra buzdítsa a XVIII. kerületieket, ami a fenti számok fényében jól is sikerült. Azonban az átszavazóknak köszönhetően együtt most Kunhalmi Ágnes nyert. Az MSZP–Párbeszéd jelöltje a 98,68 százalékos feldolgozottsági adat szerint 3720 szavazattal kapott többet vetélytársánál. Szinte pontosan ennyi voksot kapott 2014-ben Kassai Dániel, az LMP jelöltje, aki idén az utolsó pillanatban visszalépett Kunhalmi javára. Rajta kívül egyébként még hárman megtették ezt.

Határon túlról is hazaszavaztak

Volt olyan XVIII. kerületi iskola, amely épp Erdélyben volt osztálykiránduláson, de természetesen a határon túlról is leadták szavazataikat.

Hajszálon múlt 2014-ben

Nemigen lehetett volna szorosabb a négy évvel ezelőtti voksolás, akkor Kucsák László egytized százalékkal (37,6 százalék a 37,5-del szemben) nyert Kunhalmi Ágnes, az Összefogás (MSZP–Együtt–DK–PM–MLP) jelöltje ellen a 15. választókerületben, Pestszentlőrincen és Pestszentimrén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.