EUR: 315,87 Ft
CHF: 281,22 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Életmód

A zarándokvonaton ünnepel Dévai Nagy Kamilla

Pontosan ötven éve 1968-ban robbant be a magyar zenei világba a Nyílik a rózsa és Röpülj páva televíziós vetélkedőjén. Az idén a fél évszázados énekes pályáját koncert sorozattal ünnepli Dévai Nagy Kamilla.
Túl egy kolerafertőzésen, egy életveszélyes műtéten, egy majdnem halálos autóbaleseten, több infarktuson, a rákon, számos egyéni megpróbáltatáson, ugyanolyan fiatalosan zengi a dalt.

Zseniális hangja, fiatalossága semmit nem kopott, a szimbolikus fejkötőjével még mindig varázsol. Több ezer koncertet adott, saját zeneiskolát állított fel, Krónikás Zenedét. Nagyszerű zenetanárokkal kezdték a munkát, mindenféle állami támogatás nélkül.


– Úgy látszik, sok minden sikerült az életemben, de lobbizni nem tudok… Erdélyi, felvidéki, kárpátaljai növendékeim voltak és vannak, a szent célért még a rózsadombi lakásomat is eladtam  – mesélte Dévai Nagy Kamilla. Hogy honnan jött az 50 év 50 koncert ötlete? Éppen ennyi ideje annak, hogy a tanítónak készülő szuper csinos fiatal lány egy csapásra híres lett a Magyar Televízió jóvoltából. Az énekes versenyen a háttérben többen is dolgoztak ellene, megpróbálták úgy öltöztetni, hangszerelni, hogy ne ő legyen a favorit, de ragyogó tehetségét nem lehetett megakadályozni. Nem bánja, hogy a magyar népdallal forrt össze a neve, bár sokszor kacérkodott a popzenével is, sőt Párizsban világhírű jazz és sanzonénekes is lehetett volna. Most egyszerre készül a magyar színpadokra, Erdélybe és Kanadába is. Május 18-án pedig a zarándokvonaton találkozhatunk vele.

-Tavaly kapcsolódtam bele ebbe a tíz éve tartó, példaértékű kezdeményezésbe: a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz vonatok küldetésszerű erdélyi útjába. A csíksomlyói pünkösdi búcsúba viszünk ezer zarándokot, ezer nagyszerű magyar embert. A magyar ember szeret énekelni, ezért a vonat zenei mozgószínpad lesz. Emellett Madéfalván a székely emlékműnél adok koncertet és Böjte Csaba atya meghívására a csíkszentsimoni szeretetházban énekelek együtt a kis árvákkal. A naptáram még nincs teljesen tele, ha valaki hív, megyek. Most pedig én hívom a magyarokat az erdélyi testvérekkel való találkozásra, közös éneklésre, jöjjenek velünk a zarándokvonaton a csíksomlyói búcsúba…”


Kapcsolódó Cikkek