2019. november 19., kedd
Erzsébet

Belföld

A zirci kórház jó példája a vidéki Magyarország megújulásának

A zirci kórház fejlesztése jól példázza a vidéki Magyarország megújulását – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden Zircen.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, hogy az intézményben zajló fejlesztések példaértékűek országosan is.


A zirci Erzsébet kórházban 106 millió forint értékben naperőművet hoztak létre, valamint bővítik a krónikus belgyógyászati osztályt.

Az új épületrész 300 millió forintos uniós támogatásból és 30 millió forint saját forrásból épül meg ez év novemberére – közölte.


Hozzátette: a kormányzat sikeresen megtalálta az intézmény helyét és szerepét a rendszeren belül. Mára egyre több beteg érkezik a kórházba a városon kívülről is.

Az intézmény valódi értékét azonban nem a fejlesztések, hanem az ott dolgozók szakértelme és törődése adja – fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az államtitkár kiemelte, az elmúlt nyolc évben jelentős, reálértékben 32 százalékot meghaladó bérfejlesztés történt, aminek még lesz folytatása.

Vermes Tamás, a zirci kórház főigazgatója elmondta, hogy az új naperőmű 638 napelemből áll és telepítése évente 35-40 százalékos energiamegtakarítást eredményez.

Közölte azt is, hogy felszámoltak egy nyolc- és egy ötágyas kórtermet, helyettük egy- és kétágyas szobákat alakítottak ki. Megnyitják az épülethez tartozó kertet, új bejáratot és egy 150 négyzetméteres teraszt is építenek – ismertette.

A főigazgató példaértékűnek nevezte, hogy négy éve nem termelődik újra az intézmény adóssága és önfenntartóként működik.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő, képviselőjelölt arról beszélt, hogy az energiahatékonysági cselekvési terv a 2020-ig tervezett elképzeléseket tartalmazza a megújuló energia felhasználása tekintetében. Ebben jelentős hangsúllyal szerepelnek a középületeket érintő fejlesztések.

A fejlesztési terv keretében 1160 milliárd forintot fordítanak arra, hogy megújuló energiát vonjanak be a rendszerbe – közölte, hozzáfűzve, hogy a klímavédelem, a szennyvízkezelés, a víztisztítás, a hulladékgazdálkodással összefüggő feladatok tartoznak ide.

Több mint félmilliárd forintos uniós forrásból gazdálkodhatott az elmúlt időszakban a zirci kórház, amely az infrastrukturális fejlesztésen túl logisztikailag is megújult, egy következő pályázatból pedig a higiéniai és informatikai feltételek javulhatnak majd.

A rendezvényen átadtak egy 50 millió forintos, korszerű mentőautót a zirci mentőállomás részére.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek