2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Belföld

Ártatlannak vallotta magát a rendőrgyilkos

Illegális fegyvertartásban bűnösnek, emberölésben ártatlannak vallotta magát Győrkös István hungarista vezér, aki 2016. október 26-án fejbe lőtte Pálvölgyi Péter rendőrtisztet. A gyilkos azt vallotta: a bőnyi házához házkutatásra érkező rendőrök lőttek először, ennek azonban számos tény mond ellent.

Nem tett vallomást a Szombathelyi Törvényszék előtt tegnap kezdődött perében Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű hungarista szervezet alapítója, akit azzal vádolnak, hogy 2016. október 26-án rálőtt az NNI nyomozóira, amikor azok házkutatásra érkeztek a most 78 éves nyilasvezér bőnyi házához. A vádirat szerint Győrkös fegyverrel nyitott ajtót a nyomozóknak, és egy rövid sorozattal fejbe lőtte Pálvölgyi Péter posztumusz alezredest, aki a helyszínen meghalt. A zsaruk azért mertek Győrkösékhez, mert információt kaptak, hogy a házban több engedély nélküli fegyvert is tart a férfi, aki korábban Szálasi Ferenc „méltó utódjának” nevezte magát.


Győrkös nem tartja magát bűnösnek a rendőrgyilkosságban
MTI Fotó: Varga György

Mindezek ellenére a bíró kérdésére Győrkös csak az illegális fegyvertartásban vallotta magát bűnösnek, az emberölést tagadja. A bíróság előtt nem tett vallomást, ezért felolvasták, amit korábbi kihallgatásakor mondott: azzal igyekezett cáfolni az emberölést, hogy a rendőrök tüzeltek rá elsőként. Ugyanakkor a vádirat szerint Győrkös már azzal az AMD gépkarabéllyal a kezében nyitott ajtót, amellyel Pálvölgyi életét kioltotta.

A hungaristavezér ezzel a gépkarabéllyal tüzelt a zsarukra Fotó: TEK

A Bors idézte a beszélgetést, amely a lövések eldördülése előtt elhangzott:


– Mi van magánál? – kérdezte Pálvölgyi Péter. – Ami magánál! – válaszolta Győrkös, majd a vádirat szerint azonnal tüzet nyitott. Pálvölgyinek reagálni sem volt ideje, fegyvere akkor is a pisztolytáskában volt, amikor a holttestét végül sikerült elhozni a Győrkös-ház bejáratától, társai ugyanis elmenekültek, amikor a nyomozó összeesett. Később a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai törték rá az ajtót a magát elbarikádozó Győrkösre, aki a nyomozók lövéseitől megsebesült a hasán, ezért később meg kellett műteni.

Pálvölgyi Péter 46 éves volt Fotó: police.hu

A vádakkal szemben Győrkös azzal védekezett, hogy a rendőrök lőttek először, a kezében tartott gépkarabély akkor sült el, amikor összeesett. Ennek a zsaruk vallomása és az is ellentmond, hogy a legelöl álló Pálvölgyi el sem sütötte fegyverét. A per ma folytatódik, Győrkös életfogytiglant is kaphat tettéért.

A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István a büntetőper tárgyalásának első napján a Szombathelyi Törvényszéken
MTI Fotó: Varga György

Szálasit éltető hungaristák

Az MNA az egyik legnagyobb hazai félkatonai szélsőjobboldali szervezet volt, amelyet Győrkös alapított 1989-ben Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok néven, 1992-ben vette fel mostani nevét. Magukat az eredeti hungarista mozgalom jogutódjának tartják. Az MNA rendszeresen tartott megemlékezéseket a „becsület napján”. A rendőrgyilkosság után a szervezet tagjaira 2016 novemberében lecsapott a TEK, 12 embert vettek őrizetbe, jelentős mennyiségű lőszert és robbanóanyagot találtak náluk. A szervezet egyik aktivistáját korábban lefotózták, amint Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik egyik társelnökjelöltjével találkozik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek