2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Belföld

Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új otthonát

Ünnepélyes keretek között átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthonát, a Ludovika Campust és Budapest egyik legnagyobb közparkját, a megújult Orczy-kertet. Az átadóünnepségen jelen volt Orbán Viktor, miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, György István Budapest Kormánymegbízottja, Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa és Patyi András rektor.

2018 tavaszára fölépült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthona, a Ludovika Campusa és újjászületett Belső-Pest legnagyobb közparkja, az Orczy-kert. Elkészült és az egyetemi hallgatók birtokába adták a Ludovika Akadémia felújított történeti épületét modern egyetemi könyvtárral és oktatási terekkel, az új oktatási, elméleti és gyakorlati képzési épületeket, a kollégiumokat, az egyetemi lőteret, sportcsarnokot, fedett uszodát és szabadtéri sportpályákat. A lovarda is teljesen megújul, díjlovagló és díjugrató pályával kiegészülve. Az uszodában egy 25 méteres, 8 sávos sportmedence, valamint egy 15 méteres, változó mélységű bemelegítő- és oktatómedence nyitott lesz a lakosság számára is.


Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

 

Belső-Pest legnagyobb közparkját is minden szegletében felújították. Mostantól az Orczy-kertben bárki által szabadon használható játszóterek, kültéri edzőgépek, futókör, focipályák, streetballpályák, görkoris-görhokis dühöngő, padokkal, ivókutakkal és sétányokkal szabdalt pihenőterek várják a pestieket, és újra használható a Csinibabából is ismert csónakázótó is.

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

 

A teljes városfejlesztésbe, a költségvetésbe visszafizetett áfa összege nélkül, harmincnégy milliárd forintot fektettek be. A beruházás öt év alatt összesen tízezer embernek adott munkát. A lakosság számára teljesen nyitott közpark, az Orczy-kert 100 000 négyzetméterrel bővült. Közel 70 000 négyzetméternyi új épület épült, ekkora térben négyszer férne el a római Szent Péter Bazilika.


Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt. Beszédében kijelentette, hogy Budapest ma a világ egyik legbiztonságosabb városa, de elég egy rossz döntés, egy elhibázott választás, és Budapestre nem fogunk ráismerni.

Budapesten jó élni, gyermeket nevelni, jó biztonságban tudni a családjainkat, azonban a bevándorlóországok városaiban ez már nem így van. Vasárnap a parlamenti választáson a fővárosiak erről fognak dönteni – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, hogy  Magyarországon a migráció első helyen Budapestet és a budapestieket fenyegeti.

– Nem szabad megengedni, hogy megismétlődjön, ami három évvel ezelőtt a Keleti pályaudvaron és a II. János Pál pápa téren történt. A déli határon épített kerítés elsősorban Budapestet védi – jelentette ki.

Orbán Viktor szerint Magyarország és az eredmények megvédéséhez ütőképes hadseregre, határvédelemre, erős rendőrségre és jól működő közigazgatásra van szükség. Elmondása szerint erre ma a Nemzeti Közszolgálati Egyetemben látja a garanciát. Orbán Viktor szavai szerint az NKE évről évre magyarok újabb nemzedékeit állítja a haza szolgálatába.

Az átadáson jelen volt Tarlós István főpolgármester is, aki arról beszélt, hogy Budapest ma jobb város, és sokkal előrébb tart, mint 8 évvel ezelőtt. Hangsúlyozta: a kormány 2012 májusában döntött a Magyar Királyi Honvéd Ludovika történelmi együttesének újjáépítéséről, a Ludovika Campus megvalósításáról. Ennek nyomán 2018 tavaszán a campus mellett belső-Pest legnagyobb közparkja is megújult, kibővült.

A főpolgármester arra is kitért, hogy az elmúlt években számtalan fejlesztés történt a fővárosba, ami annak köszönhető, hogy Budapest kiszabadult az adósságcsapdából, miután a kormány átvállalta a főváros adósságait, köztük a BKV hatalmas működési adósságát.

– Új villamosok, autóbuszok, trolik, metrók járnak szerte a városban, s évtizedek óta halogatott pályafelújítások történtek. Elindult a Futár utastájékoztató rendszer, befejezték a 4-es metrót, s megkezdődött a 3-as metró felújítása. Utóbbi kapcsán felidézte, hogy kedden elbúcsúztatták az utolsó, felújításra váró metrószerelvényt, s már csak felújított szerelvények közlekednek a 3-as metró vonalán. Emellett elkészült a budai fonódó villamoshálózat, megnyitották a Bálnát. Megújult a Margitsziget, a Széll Kálmán tér, a Kossuth tér, a Parlament, a Várkert Bazár – sorolta Tarlós.

Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester azt mondta: az Orczy-parkban és Józsefvárosban egy olyan grandiózus építkezés megvalósulását ünneplik, amely szimbólummá teszi a hazafiságot, s megalapozza a jövő biztonságát. A kerületi polgármester szerint a Ludovika Campus és az Orczy-kert fejlesztése elrugaszkodást jelent az egész Orczy-negyed megújulásához. Mindennek nyomán, úgy véli, jelentősen javulni fog a közbiztonság, az ingatlanok értéke emelkedni fog, nő a befektetési hajlandóság, s mindez lendületet ad a helyi vállalkozásoknak, erősíti a szolgáltató szektort, ezzel pedig új munkahelyeket is teremtenek. Mindemellett Józsefváros és a szomszédos Ferencváros is gazdagabb lett egy megújított közparkkal – közölte.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is kiemelte: az egyetem fejlesztése tudatos közszolgálat-fejlesztés, sőt átfogó városfejlesztés is egyben.

Kapcsolódó Cikkek

  • A McDonald’s Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi érdekeltségét

    A McDonald’s Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi érdekeltségét

    Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald’s Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald’s a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (franchise) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald’s éttermeket – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

  • Országgyűlés Hivatala: Legitim a szavazógépek működése

    Országgyűlés Hivatala: Legitim a szavazógépek működése

    Az Országgyűlés Hivatalának álláspontja nem változott, továbbra is szabályosnak tartják a szavazógépek kártya nélküli működését – közölte a hivatal az MTI-vel, miután Demokratikus Koalíció (DK) pénteken sajtótájékoztatón arra kérte Kövér László házelnököt, adjon engedélyt az ellenzéki pártoknak a parlament elektronikus szavazógépeinek és az azokat működtető rendszernek az átvizsgáltatására.