EUR: 320,10 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Külföld

Az ENSZ-főtitkár üdvözölte a Korea-közi csúcstalálkozó eredményét

Az ENSZ-főtitkár üdvözölte a “valóban történelmi” csúcstalálkozó eredményét a két Korea vezetői között – közölte pénteken António Guterres szóvivője.

“Világszerte sokakat megindítottak a képek a két vezetőről, amint a Koreai-félsziget harmóniájának és békéjének előmozdítása érdekében találkozott” – mondta Stephane Dujarric, aki szerint az ENSZ-főtitkár emellett méltatta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök “bátorságát és vezetői képességét”.


Guterres szerint a két Korea gyorsan végrehajtja az csúcstalálkozón létrejött összes megállapodást, hogy előremozdítsák a két állam közti bizalomépítést, megbékülést, az őszinte párbeszédet, a fenntartható békét és a bizonyítható atommentesítést a Koreai-félszigeten.

Az ENSZ-főtitkár reményét fejezte ki, hogy az amerikai-észak-koreai találkozón, amelyen a tervek szerint Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzson Un személyesen találkozik, “megszilárdítják és előremozdítják” a pénteki csúcstalálkozón vállalt elkötelezettségeket.

A demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban pénteken lezajlott Korea-közi csúcstalálkozó végeztével Kim Dzsong Un és Mun Dzse In megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárja az 1950-53-as koreai háborút, az észak-koreai vezető pedig elkötelezettségét fejezte ki pénteken országa nukleáris programjának felszámolása és a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett.

Kapcsolódó Cikkek