2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Külföld

Az osztrák kormány betiltaná a fejkendőviselést

Az osztrák kormány betiltaná a lányok fejkendőviselését az óvodákban és iskolákban. Erről Sebastian Kurz osztrák kancellár beszélt szerdán Bécsben.

“A kisgyermekek elfátyolozása egyértelműen olyan dolog, aminek nincs helye országunkban” – jelentette ki Kurz.


A konzervatív néppárti kancellár szerint a nyár elejéig kidolgoznak egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, annak lényege, hogy minden gyermek számára azonos esélyeket biztosítsanak. “Ehhez hozzátartozik, hogy a fiatal években ne történhessen hátrányos megkülönböztetés” – tette hozzá.

A törvényjavaslat alkotmányos szintre emeléséhez viszont az Osztrák Néppártból (ÖVP és )az Osztrák Szabadságpártból álló koalíciós kormánynak szüksége van egy ellenzéki párt támogatására.


Hírügynökségi jelentések szerint a kezdeményezés Heinz-Christian Strache szabadságpárti osztrák alkancellártól származik, Strache szerint a lányok fejkendőviselésének tilalmával kell ellensúlyozni “a politikai iszlám túlkapásait”.

Ugyanakkor nem tudni, hogy valójában hány óvodás és iskolás lányt érintene a javaslat, amelyet Heinz Fassmann néppárti oktatásügyi miniszter szimbolikus lépésként értékelt.

Ausztriában fél éve általános tilalom alá esik a teljes arc eltakarása a köztereken. A muszlimok integrációját elősegíteni hivatott szabályozás főleg az arcot elfedő muzulmán női öltözékek, köztük a burka és a nikáb ellen irányul. A törvény szerint 150 euró (46 500 forint) bírsággal sújtható az, akinek arca a homlok és áll között nem látható. A tilalom bevezetése óta mintegy 50 embert bírságoltak meg.

Kapcsolódó Cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Isten áldja!

    A nap képe: Isten áldja!

    Gyönyörű látványt nyújt az ausztráliai Sydney városának Szűz Mária Katedrálisa. A homlokzatra fényfestéssel rajzolták a szentanyát és a bébi Jézus képmását a Karácsony Fényei ünnepi programsorozat keretében.

  • Megvédte Magyarországot Varga Judit

    Megvédte Magyarországot Varga Judit

    A magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó európai uniós tanácsi meghallgatás egy kívülről irányított kérdésekből álló eljárás volt, amelynek folyamán bebizonyosodott, hogy bizonyos érdekcsoportok meg akarják osztani a tagállamok közötti egységet – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter.