EUR: 316,49 Ft
CHF: 281,43 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Külföld

Az osztrák kormány betiltaná a fejkendőviselést

Az osztrák kormány betiltaná a lányok fejkendőviselését az óvodákban és iskolákban. Erről Sebastian Kurz osztrák kancellár beszélt szerdán Bécsben.

“A kisgyermekek elfátyolozása egyértelműen olyan dolog, aminek nincs helye országunkban” – jelentette ki Kurz.


A konzervatív néppárti kancellár szerint a nyár elejéig kidolgoznak egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, annak lényege, hogy minden gyermek számára azonos esélyeket biztosítsanak. “Ehhez hozzátartozik, hogy a fiatal években ne történhessen hátrányos megkülönböztetés” – tette hozzá.

A törvényjavaslat alkotmányos szintre emeléséhez viszont az Osztrák Néppártból (ÖVP és )az Osztrák Szabadságpártból álló koalíciós kormánynak szüksége van egy ellenzéki párt támogatására.


Hírügynökségi jelentések szerint a kezdeményezés Heinz-Christian Strache szabadságpárti osztrák alkancellártól származik, Strache szerint a lányok fejkendőviselésének tilalmával kell ellensúlyozni “a politikai iszlám túlkapásait”.

Ugyanakkor nem tudni, hogy valójában hány óvodás és iskolás lányt érintene a javaslat, amelyet Heinz Fassmann néppárti oktatásügyi miniszter szimbolikus lépésként értékelt.

Ausztriában fél éve általános tilalom alá esik a teljes arc eltakarása a köztereken. A muszlimok integrációját elősegíteni hivatott szabályozás főleg az arcot elfedő muzulmán női öltözékek, köztük a burka és a nikáb ellen irányul. A törvény szerint 150 euró (46 500 forint) bírsággal sújtható az, akinek arca a homlok és áll között nem látható. A tilalom bevezetése óta mintegy 50 embert bírságoltak meg.

Kapcsolódó Cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

  • 1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    1200 métert emelkedett a Nemzetközi Űrállomás

    Az orosz Progressz MSZ-10 teherűrhajó hajtóműveinek segítségével ezerkétszáz méterrel, a Földtől mért 409,35 kilométeres magasságba emelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának magasságát – közölte a Moszkva melletti Földi Repülésirányítás Központ (CUP) vasárnap.

  • Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    Megbuktak a Donald Trump elleni vádak

    A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai “egyeztettek vagy összejátszottak” az oroszokkal – közölte a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.