EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Belföld

Beégett az ellenzék! Mégsem nekik kedvezett a magas részvétel

Hatalmas pofára esés volt az ellenzéki pártoknak és médiájuknak a vasárnapi választási eredmény: a Fidesz magas részvétel mellett magabiztosan, várhatóan kétharmados többséget szerzett. Persze az ellenzékiek még az urnazárást követően is reménykedtek a “csodafegyverükben”, vagyis hogy a magas részvétel nekik kedvez. Nem így lett.

70 százalék körüli részvételnél Orbán Viktor veheti a kalapját – állította egybehangzóan az ellenzéki közvélemény a választások előtt. Hogy miből gondolták, hogy az új szavazók csakis az ellenzéki pártokat támogathatják sosem magyarázták meg, de jellemző, a közhangulatra, hogy a ballib sajtó már napközben is hozsannázva számolt be a magas részvételi adatokról.


Itt van az egyik legjobb példa: a 444.hu szerint “Valószínűbb, hogy a Fidesznek lesz fájdalmas, hogy ilyen sokan szavaznak”.

Pedig Hann Endre a Medián ügyvezető igazgatója már vasárnap arról beszélt az ATV-ben: éppen az ellenkezője fog történni, vagyis inkább a Fidesznek sikerült a mozgósítás.


– Mindenki azt várta, hogy a növekvő részvételi kedv az ellenzéknek kedvez, és nem ez történt – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: a részvételi kedv elsősorban faluhelyen volt magas, amit annak tudható be, hogy a Fidesz óriási erővel kampányolt és mozgósított ezeken a településeken.

Persze ez cseppet sem zavartatta az ellenzéki pártokat, akik még az urnazárás után, az eredmények publikálása előtt is ellenzéki győzelmet vizionáltak. Az alábbiakban idézzük a pártvezetők MTI-nek adott nyilatkozatait.

“Az ellenzéknek kedvez a magas részvételi arány. A Fidesz mozgósítása már nem lehet megfelelő ilyen választási hajlandóság mellett, mert amit egy városban meg tud csinálni a kormánypárt, arra az egész országban már nem képes”

Hadházy Ákos, LMP

“Minél nagyobb a részvétel, annál nagyobb az esély a kormányváltásra.”

Kanász-Nagy Máté, LMP

“A magas részvételi arány mindenképpen jó hír a kormányváltást akaróknak. A Fidesz csak a stabil, fix táborát tudta mozgósítani”, és olyanok is nagy számban mentek el szavazni, akik kormányváltást akarnak.”

Juhász Péter, Együtt

“A szakértők szerint minél magasabb a részvétel, annál nagyobb a kormányváltás valószínűsége. Én arra számítok, hogy ez a valószínűség most még nagyobb lett.”

Molnár Gyula, MSZP

“Meggyőződésünk, hogy a mostani magas részvétel az mindenképpen a kormányváltó (…) szándékot tükrözi”

Budai Bernadett, MSZP

  “A magas részvétel azt jelzi, hogy Magyarország nem kér abból a visszataszító hangulatból, ami az elmúlt hónapokban eluralkodott.”

Z. Kárpát Dániel, Jobbik

Ezek után mutatjuk a grafikonokon az országban uralkodó “kormányváltó” hangulatot.

Az országos listákra leadott szavazatok 98,5 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma alapján a következőképpen alakul az Országgyűlés összetétele:

Mutatunk még egy grafikont, ami azt mutatja meg, hogyan alakultak az eredmények az egyéni választókerületekben: itt is tarolt a Fidesz.

Végül a pártokra leadott listás szavazatok aránya:

Köszönjük, nincs több kérdésünk!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.