2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Belföld

Beégett az ellenzék! Mégsem nekik kedvezett a magas részvétel

Hatalmas pofára esés volt az ellenzéki pártoknak és médiájuknak a vasárnapi választási eredmény: a Fidesz magas részvétel mellett magabiztosan, várhatóan kétharmados többséget szerzett. Persze az ellenzékiek még az urnazárást követően is reménykedtek a “csodafegyverükben”, vagyis hogy a magas részvétel nekik kedvez. Nem így lett.

70 százalék körüli részvételnél Orbán Viktor veheti a kalapját – állította egybehangzóan az ellenzéki közvélemény a választások előtt. Hogy miből gondolták, hogy az új szavazók csakis az ellenzéki pártokat támogathatják sosem magyarázták meg, de jellemző, a közhangulatra, hogy a ballib sajtó már napközben is hozsannázva számolt be a magas részvételi adatokról.


Itt van az egyik legjobb példa: a 444.hu szerint “Valószínűbb, hogy a Fidesznek lesz fájdalmas, hogy ilyen sokan szavaznak”.

Pedig Hann Endre a Medián ügyvezető igazgatója már vasárnap arról beszélt az ATV-ben: éppen az ellenkezője fog történni, vagyis inkább a Fidesznek sikerült a mozgósítás.


– Mindenki azt várta, hogy a növekvő részvételi kedv az ellenzéknek kedvez, és nem ez történt – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: a részvételi kedv elsősorban faluhelyen volt magas, amit annak tudható be, hogy a Fidesz óriási erővel kampányolt és mozgósított ezeken a településeken.

Persze ez cseppet sem zavartatta az ellenzéki pártokat, akik még az urnazárás után, az eredmények publikálása előtt is ellenzéki győzelmet vizionáltak. Az alábbiakban idézzük a pártvezetők MTI-nek adott nyilatkozatait.

“Az ellenzéknek kedvez a magas részvételi arány. A Fidesz mozgósítása már nem lehet megfelelő ilyen választási hajlandóság mellett, mert amit egy városban meg tud csinálni a kormánypárt, arra az egész országban már nem képes”

Hadházy Ákos, LMP

“Minél nagyobb a részvétel, annál nagyobb az esély a kormányváltásra.”

Kanász-Nagy Máté, LMP

“A magas részvételi arány mindenképpen jó hír a kormányváltást akaróknak. A Fidesz csak a stabil, fix táborát tudta mozgósítani”, és olyanok is nagy számban mentek el szavazni, akik kormányváltást akarnak.”

Juhász Péter, Együtt

“A szakértők szerint minél magasabb a részvétel, annál nagyobb a kormányváltás valószínűsége. Én arra számítok, hogy ez a valószínűség most még nagyobb lett.”

Molnár Gyula, MSZP

“Meggyőződésünk, hogy a mostani magas részvétel az mindenképpen a kormányváltó (…) szándékot tükrözi”

Budai Bernadett, MSZP

  “A magas részvétel azt jelzi, hogy Magyarország nem kér abból a visszataszító hangulatból, ami az elmúlt hónapokban eluralkodott.”

Z. Kárpát Dániel, Jobbik

Ezek után mutatjuk a grafikonokon az országban uralkodó “kormányváltó” hangulatot.

Az országos listákra leadott szavazatok 98,5 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma alapján a következőképpen alakul az Országgyűlés összetétele:

Mutatunk még egy grafikont, ami azt mutatja meg, hogyan alakultak az eredmények az egyéni választókerületekben: itt is tarolt a Fidesz.

Végül a pártokra leadott listás szavazatok aránya:

Köszönjük, nincs több kérdésünk!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Jó hír! Ilyen idő lesz a hétvégén

    Jó hír! Ilyen idő lesz a hétvégén

    A hétvégén is marad a jó idő: sok napsütésre és 20-25 fokos melegre kell készülni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

  • Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

    Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

    A magyar vízügyi technológiában rejlő üzleti lehetőségekről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai, a laoszi és a kuvaiti vízügyi miniszterrel, valamint Észak-Macedónia környezetvédelmi miniszterével, akiket hivatalában fogadott csütörtökön a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából – tájékoztatta közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.