EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,34 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Belföld

Békés Bence: Elegem lett, kiléptem a Soros-hálózatból

Elege lett, ezért kilépett a Soros-hálózatból Békés Bence, aki a Figyelő című lapnak adott interjút. Megdöbbentő, hogy állítása szerint ilyen mértékben még soha nem akartak kívülről belenyúlni a magyar belpolitikába. Azt is elárulta: lehetett érzékelni kísérleteket arra, hogy éhséglázadások legyenek a cigányság körében, és a Soros-szervezetek munkatársai még tüntetésekre is kiképezték volna ezeket az embereket, ha hagyták volna.

Tenni akaró szociális munkásként könnyen az ember ölébe hullik egy Soros-ösztöndíj. Ezzel mindaddig nincs is baj, amíg ki nem derül, hogy egészen mást vár el a hálózat az aktivistától, mint a mélyszegénységben élők segítése. Mert ez utóbbi pont nem cél. Erről beszélt a Figyelőnek Békés Bence, aki az ország több cigánytelepén járt jogvédőként, de aztán kiábrándult a Soros-féle sajátos filantrópiából.


Békés Bence Fotó: Kőhalmi Péter/Figyelő

Békés Bence 2009 tavaszán kapott ösztöndíjat a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Intézettől. Az volt a feladata, hogy keressen támogatandó roma szervezeteket vagy szerveződéseket, így sok csoporttal és aktivistával került kapcsolatba.

„Kétféle, egymással érintőlegesen sem találkozó narrációval találkozhat az ember a közbeszédben a mélyszegénységet, valamint a cigányság helyzetét illetően. A liberális civil szervezetek, jogvédők és politikusok út szélén hagyottakról meg segélyezésről beszélnek, a kormány viszont azt mondja, a kiút a munka: segítséget kap mindenki, aki szándékot mutat a felzárkózásra.”


Békés Bence – aki legalább nyolcvan cigánytelepen járt az országban – elmondása szerint a romák pontosan érzékelték, hogy megöli a lelket a tétlenség meg a segélyre várakozás. Mindenhol azt mondták neki: ne segélyt adjatok, hanem munkát. Ha nincs „rendes” feladat, akkor a közmunkát terjesszétek ki és tegyétek folytatólagossá.

Soros György
MTI Fotó: Kovács Attila

Békés Bence arról is beszélt, hogy a Soros-szervezetek részéről lehetett érzékelni kísérleteket arra, hogy éhséglázadások legyenek. „Amikor ösztöndíjasként terepen voltam, azt láttam, hogy adott ponton megjelent a budapesti közösségszervező, s azt mondta: asszonyok, ezentúl én fogok idejárni hozzátok, és kiképezlek benneteket a tüntetésekre. Az ottani vezetőket félretolták volna, ám a helyiek erre teljesen normálisan úgy reagáltak, hogy soha többet nem álltak velük szóba. Persze pénzt se kaptak, legfeljebb egyszer.”

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a tétje az április 8-i parlamenti választásnak, azt felelte: „Ilyen mértékben még soha nem akartak kívülről belenyúlni a magyar belpolitikába, ez önmagában elég ijesztő. Ha az ellenzék kerül hatalomra, és megtartja az ígéreteit, azaz szétveri a közmunkát, visszadobják az önkormányzatokhoz az oktatást, az végzetes lesz az esélyegyenlőség szempontjából. A kis iskolák a helyi politikai játszmák martalékává válnak.”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Hollik: Belülről kell megváltoztatni az uniót

  Hollik: Belülről kell megváltoztatni az uniót

  Az Európai Unió teljesen rossz működése, a bevándorláspárti politikája és elfordulása a keresztény értékektől Magyarország számára kockázatot jelent – mondta Hollik István az ECHO TV Bayer show című műsorában.

 • Nyomozhatnak a jobbikos után

  Nyomozhatnak a jobbikos után

  Felfüggesztette az Országgyűlés Farkas Gergely jobbikos képviselő mentelmi jogát, amiért Farkas 2018-ban még jelöltként 600 ezres kötlségtérítést ajánlott Kiskunhalason az LMP jelöltjének, hogy cserébe Midi Melánia visszalépjen a választástól.

 • A politika nem nélkülözheti az írástudókat

  A politika nem nélkülözheti az írástudókat

  A politika nem nélkülözheti az írástudókat – mondta Balog Zoltán korábbi emberi erőforrás miniszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, a Magyar politikai enciklopédia bemutatóján, hétfőn Budapesten.