EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,34 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Külföld

Terrorista hajtott a tömegbe Németorszában – négyen meghaltak, sok a sérült

Súlyos terrortámadás történt! Belehajtott a tömegbe egy kisteherautó szombaton a németországi Münster belvárosában, a helyi rendőrség szerint legkevesebb hárman – a kisteherautó vezetőjével együtt négyen – meghaltak és többen megsebesültek. Egyes német sajtóértesülések szerint bevándorló hátterű támadás történt.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi város központját lezárták, a helyszínen mentők, rendőrök és tűzoltók dolgoznak – közölte a rendőrség.


A kisteherautó teraszon ülő emberek közé hajtott délután Münster történelmi belvárosában, vezetője a gázolás után végzett magával. Kora este a járműben gyanús tárgyat találtak, ezért kiürítették a környéket és megkezdték a tárgy vizsgálatát.

Több német országos hírportál arról ír, hogy a rendőrség szerint terrortámadás történt, az elkövető pedig súlyos mentális gondokkal küzdött. Ezt az értesülést már a Suddeutsche német lap is tényként kezeli. Egyes német sajtóértesülések szerint bevándorló hátterű támadás történt. Bármilyen hihetetlen, de Németországban egy friss törvény tiltja, hogy megnevezzék a merénylő származását.


A rendőrség speciális egységei kivonultak a merénylő házához, a helyszínelés jelenleg is tart.

A rendőrség este frissített adatai szerint húsz ember megsebesült, közülük hatan életveszélyes állapotban vannak. A münsteri egyetemi klinikán bevezették a vészhelyzetre kidolgozott intézkedéseket, így egy külön osztályt biztosítottak a sebesülteknek és felszólították véradásra a város lakosságát.

A tömeges gázolás miatt a tartomány úthálózatának több pontján rendkívüli rendőri ellenőrzést kezdtek gépkarabéllyal felfegyverzett, golyóálló mellényes rendőrök részvételével – írta hírportálján a Rheinische Post című tartományi lap.

A német szövetségi kormány ügyeletes szóvivője útján kinyilvánította részvétét az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. Így tett Münster polgármestere, Markus Lewe is, aki egyben köszönetet mondott a mentésben és az ügy feltárásában résztvevő szakembereknek.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter közölte, hogy a münsteri és az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség teljes erővel dolgozik az ügy feltárásán, és a szövetségi biztonsági szervek szorosan egyeztetnek a tartományi hatóságokkal.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek