2019. március 21., csütörtök
Benedek

Belföld

Czeglédy Gyurcsánnyal és az MSZP-vel is mutyizott

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba olyan információk birtokában van, amelyek az MSZP és a DK teljes bukását eredményezhetik. Ezért védik ennyire a két párt politikusai Czeglédyt. Egyebek mellett erről is beszélt a TV2 Tények című műsorának egy tanú.

Három hónappal meghosszabbította a hatmilliárdos adócsalás miatt előzetesben ülő Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását néhány nappal ezelőtt a Szegedi Járásbíróság.  Közben múlt hét pénteken a TV2 Tények című műsorában két tanú is megszólalt Czeglédy piszkos ügyeivel kapcsolatban. A tanúk részletesen beszámoltak arról, hogyan tudta Czeglédy éveken át úgy működtetni a céghálóját, hogy szinte soha nem fizette be az áfát, miközben rengeteg pénzt vett ki cégeiből. Az egyik, elváltoztatott hangon megszólaló tanú a következőket mondta a Tényeknek:


„A céghálóját úgy építette ki, hogy egymáshoz kapcsolódva előbb-utóbb mindegyik cég csődöt jelentett, így nem tudott adót fizetni. Vagy a másik módszer, hogy eladták a céget nincsteleneknek, akik nyilván nem tudták azt tovább üzemeltetni.”

Erről egy másik tanú is beszélt a Tényeknek, aki korábban tolmácsként dolgozott egy ukrán férfinak, aki több ügyben Czeglédy Csaba segítségére volt.


„A vállalkozásokhoz betettek strómanokat, és a volt főnököm segített beszerezni ezeket az embereket. Strómanok azért kellettek, hogy Czeglédy Csaba betegye őket cégvezetőknek, és többet nem mentek Magyarországra.”

Vagyis a nyomozóhatóságok nehezen tudták őket megtalálni, főleg mert hajléktalanok voltak. A tanú szerint a cég egész könyvelését ellopatták, elégették, majd bejelentették a lopást, így az adóhivatal nem tudta vizsgálni. A műsorban megszólaló második tanú így beszélt erről.

„Czeglédy cégei 2010-ig érinthetetlenek voltak. Kapcsolatain keresztül próbált mindenféle adóvizsgálatot megakadályozni, általában sikerrel. Ezekkel a módszerekkel jó 15 éven át az adó nagy részét el tudták csalni, a pénzt ki tudták menteni. A kilopott pénzből pedig szabadon lehetett finanszírozni a politikai céljait. Czeglédy céghálója és az MSZP szorosan összekapcsolódtak. A cégvezető alkalmazottai gyakran az MSZP-ben tisztségviselők voltak. Másrészt sok MSZP-s munkatárs hivatalosan Czeglédy valamelyik cégénél dolgozott. Gyurcsány Ferenc mindig, mindenről tudott, ami az MSZP-ben történt. Czeglédy Gyurcsány személyes és céges ügyeiben is eljárt.”

Amikor másodszor is előzetesbe került Czeglédy, több ellenzéki politikus is ott volt a szegedi bíróságon, így Gyurcsány és párja, Dobrev Klára is. Szimpátiatüntetést is rendeztek a budapesti Szabadság téren, ahol megjelent Kunhalmi Ágnes, a DK-s Varju László és Vágó István is. Március 15-én pedig Gyurcsány felolvasta Czeglédy börtönből írt üzenetét is.

„Czeglédy annyi információ birtokában van, ami az MSZP és a DK teljes bukását eredményezheti” – mondta a tanú, aki hozzátette: ezért védik annyira Czeglédy Csabát.

Korábban egyébként szintén egy tanú nyilatkozott a Tények című műsornak arról, hogy Czeglédy cipősdobozokban vitte a pénzt Gyurcsányéknak, és bejáratos volt Gyurcsányék házába is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek