EUR: 317,82 Ft
CHF: 280,78 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Extra

David Cronenberg életműdíjat kap a velencei filmfesztiválon

David Cronenberg rendező kapja meg idén az Arany Oroszlán-életműdíjat a velencei filmfesztiválon – jelentették be a szervezők.

Alberto Barbera fesztiváligazgató közleményében a legmerészebb és legnagyobb hatású filmesek közé sorolta a kanadai rendezőt, “a formák és nyelvek fáradhatatlan felfedezőjét”.


“Mozija feltárja az erőszakot, a szexuális bűnt, a valóságos és a virtuális közötti zavart, a kép torzító szerepét a mai társadalomban” – fűzte hozzá Barbera méltatásában.

A 75 éves Cronenberg legismertebb filmjei közé tartozik a horrorklasszikus Videodrome (1983), A légy (1986), valamint a Karambol (1996), amelyért elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját.

A horrorok királya vagy a vér bárója néven is emlegetett rendező a hatvanas évek végén kezdte filmes pályafutását. Számos rangos díjjal tüntették ki munkásságáért, filmes díjai mellett elnyerte a francia Becsületrend lovagi fokozatát is. Cronenberg utoljára 2011-ben Veszélyes vágy című filmjét kísérte Velencébe.

Az 1932-ben alapított velencei filmfesztivál programjában hollywoodi filmek és művészfilmek egyaránt szerepelnek. Az idei mustrát augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg.

A szervezők már korábban bejelentették, hogy a versenyprogram zsűrijének elnöke az Oscar-díjas Guillermo del Toro lesz.

Kapcsolódó Cikkek