EUR: 314,48 Ft
CHF: 278,30 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Extra

Edvin Marton: Mindenről lemondott a sikerért

Edvin Marton óvodáskora óta a hegedű rabja, és mára már világszerte elismert művész. A hegedűművész a Lokálnak elárulta, sok mindenről le kellett mondania a sikerért: nem telt el úgy nap, hogy az apja ne gyakoroltatta volna, és így is mindig elégedetlenkedett. Edvin édesapaként sok szempontból máshogy neveli a két fiát, akik szintén zenélnek. 

Fotó: Csudai Sándor

– A szüleim és a nagyszüleim is zenéltek, így megvolt bennem az érdeklődés. Óvodás voltam, amikor nagyon megtetszett egy kislány, és szerettem volna őt meghódítani. Tanácsot kértem anyutól, hogyan tudnék neki kedveskedni, és ő azt mondta: hegedülj neki. Megtetszett az ötlet, anya megtanított, és én a lány szülinapján el is játszottam a Süss fel, nap!-ot. Annyira örült a szülinapos, hogy egy puszival díjazta a játékom, én meg ennek hatására tovább tanultam hegedülni – emlékezett vissza a kezdetekre Edvin, aki a rengeteg áldozatnak köszönhetően ma már sikeres hegedűművész.


– Apukám nagyon szigorú volt velem, főleg a gyakorlás terén. Mindennap órákat kellett játszanom, még betegen is. Ha a barátaimmal akartam elmenni valahová, vagy készültünk egy családi programra, az is csak azután jöhetett, ha előtte minimum két órát gyakoroltam a hegedűn. Emlékszem, amikor ezen dühöngtem, a húgom csak annyit mondott: „Inkább kezdj neki, mert annál később mehetsz el” – mesélte a hegedűművész, aki gyerekként nem értette, miért ilyen szigorú vele az édesapja, viszont ma már nemcsak hogy hálás neki, de a két fia nevelésében is hasonló elveket vall.

– Utólag hálás vagyok apunak, mert kötelességtudatra nevelt, ami elengedhetetlen a művészvilágban. Maxi és Noel is zenélnek, így én is erre tanítom őket. Adományoztam az iskolájuknak egy zongorát, édesanyám napi szinten azon gyakorol velük, emellett pedig rendszeresen járnak teniszezni. Pont ma próbáltak velem egyezkedni, hogy kivételesen kihagynák az egyórás edzést, és inkább a barátaikkal lennének. Persze ezt nem engedtem meg, mert ha egyszer rábólintok, onnantól majd rendszeressé válik. Tudom, hogy az embernek nincs mindig kedve, de majd ha felnőnek, meg fogják még nekem köszönni, ahogy én is hálás vagyok ezért apunak – mondta Edvin. Ennek ellenére a zenész sok mindenben máshogy neveli a fiait, mint édesapja.


– Apukám alapvetően nem szeretett dicsérni, mindig kereste a kákán azt a bizonyos csomót. Ha én tökéletesen eljátszottam egy Csajkovszkijt, azzal jött, miért nem Beethovent adtam elő, sosem dicsért igazán. Ezzel szemben én a gyermekeimet mindig dicsérem, biztatom. Az idősebbik fiam, Maxi nyolcéves létére valamelyik nap odaállt elém, hogy tanítsam meg őt zenét írni, mert szeretne egy videócsatornát indítani, ahol majd bemutatja a saját dalait. Nagyon büszke vagyok rá, mert én ennyi idősen biztos nem mertem volna ezzel az ötlettel odaállni apu elé – áradozott a büszke apuka, aki rengeteg külföldi fellépése mellett a családjára is tud időt szakítani.

– Idén közel 120 fellépésem van szerte a világon. Ezek mellett Budapesten és vidéken is koncertezem. A külföldi fellépéseket próbálom a lehető legrövidebbre fogni, és sietni a családomhoz, de olyan is van, hogy jönnek velem, és akkor egy kis közös nyaralást is belecsempészünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Stanley Kubrick 20 éve halt meg

  Húsz éve, 1999. március 7-én halt meg Stanley Kubrick, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a Spartacus, a Lolita, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek alkotója.

 • Eladhatatlanná vált Jacko birtoka

  Eladhatatlanná vált Jacko birtoka

  Úgy tűnik, még az ingatlanpiacra is hatással van a Michael Jacksonról szóló dokumentumfilm, a Neverland elhagyása, ugyanis az egykori popsztár birtoka ma már senkinek sem kell.

 • Curtis bátyja: Muszáj volt Ati mellett állnunk

  Curtis bátyja: Muszáj volt Ati mellett állnunk

  Curtis drogbotránya családját és párját is nagyon megviselte. Bátyja, Csabi minden nehézség ellenére végig kitartott a rapper mellett, az viszont nagyon fájt neki, ahogy Majka a nyilvánosság előtt felfedte testvére függőségét.