2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Külföld

Egy szíriai helikopter hajthatta végre a dúmai vegyi támadást

A Bellingcat brit tényfeltáró internetes platform közlése szerint vélhetően a szíriai fegyveres erők követték el a súlyos következményekkel járó múlt szombati kelet-gútai vegyi támadást.

“Nagyon valószínű” – írja szerdán közzétett jelentésében a Bellingcat -, hogy a több tucat halálos áldozatot követelő mérgesgáztámadást egy olyan helikopter hajtotta végre, amely egy közeli szíriai légitámaszpontról szállt fel.


Repülőgép-megfigyelők mintegy fél órával a támadás előtt egy Mi-8 Hip típusú forgószárnyas gépet láttak felszállni a dumeiri légitámaszpontról Kelet-Gúta irányába.

Az említett támaszpont Damaszkusztól mintegy 50 kilométerre észak-keletre található.

A jelentéshez csatolt képanyagok szerint a támadást követően egy sárga festésű nagynyomású gázpalackot azonosítottak egy olyan ház tetején, amelyben számos halálos áldozatot találtak. A tényfeltáró oldal dpa német hírügynökség által ismertetett megállapításai szerint hasonló gázpalackokat már több korábbi szíriai gáztámadás alkalmával is Mi-8 Hip típusú helikopterekről dobtak le.

Következtetéseit a Bellingcat számos, a támadás helyszínén készült videofelvétellel és fotóval, illetve megfigyelők, aktivisták és segélyszervezetek megállapításainak összevetésével támasztja alá.

Az Eliot Higgins brit aktivista által fenntartott, oknyomozó újságírókat foglalkoztató internetes platform azzal szerzett magának nevet, hogy a világhálón szabadon elérhető információk alapján értékel ki különböző háborús incidenseket.

A legalább 42 halálos áldozatot követelő múlt szombati vegyi támadásért a nyugati hatalmak a szíriai kormányt teszik felelőssé, és megtorlásként katonai válaszcsapást helyeztek kilátásba. Bassár el-Aszad elnök rezsime és legfőbb szövetségese, Oroszország ezt visszautasítják, koholmánynak nevezve az őket ért vádakat.

Kapcsolódó Cikkek